Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

CRP Neden Yükselir?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

CRP Neden Yükselir?

CRP Neden Yükselir?

CRP neden yükselir? CRP yüksekliği kandaki iltihap oranı arttığı zaman ortaya çıkıyor. Bağışıklık sistemi rahatsızlıklarından enfeksiyonlara, kalp hastalıklarından kansere kadar pek çok faktör, CRP yüksekliği belirtilerine yol açabiliyor.

Özel Aktıp Hastanesi İç Hastalıkları bölümü hekimlerinden Uzm. Dr. Tuçe Akgönen CRP yüksekliği ile ilgili geniş bilgi verdi.

CRP Yüksekliği Nedir?

Vücudun hastalıklara karşı iltihabi reaksiyon gösterdiğinde karaciğer tarafından üretilip kana salgılanan proteine, CRP adı verilir. CRP’nin açılımı ise ‘C-reaktif protein’ şeklindedir.

Hastada iltihaplanma bulunup bulunmadığı, varsa bunun şiddeti CRP testi vasıtasıyla saptanabilir. Yine, tedavi uygulanan kişilerde vücudun tedaviye cevap verip vermediği CRP seviyesine bakılarak öğrenilebilir.

Uzman hekimler tetkik sonucunu değerlendirerek CRP değerinin tehlikeli olup olmadığına doğru bir şekilde karar verir.
CRP yüksekliği nedenleri arasında ise şunlardan söz edebiliriz:
1. Kanama,
2. Akut pankreatit,
3. Deri veremi,
4. Bakteriyel enfeksiyonlar,
5. Lenfoma,
6. Menenjit,
7. Zatürre,
8. Ailesel  Akdeniz Ateşi (FMF),
9. Kawasaki hastalığı,
10. Yüksek ürik asit seviyeleri,
11. Gut hastalığı,
12. Böbrek iltihabı (piyelonefrit),
13. Kırık oluşumu,
14. Östrojen alımı,
15. İdrar yollarında enfeksiyon,
16. Verem (Tüberküloz),
17. Doğum kontrol hapı kullanımı,
18. Gribal enfeksiyonlar,
19. Covid-19,
20. Stres,
21. Septisemi veya sepsis,
22. Yanıklar,
23. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları.

CRP Yüksekliği Nasıl Tespit Edilir? CRP Yüksekliği Teşhisi:

Kandaki CRP miktarını ölçmek için, CRP testi istenir. Bu test; akut veya kronik durumlarda enfeksiyonu bulmayı, gidişatı izlemeyi mümkün kılar.
Söz konusu test, hastadan kan tahlili alınarak gerçekleştirilir. Herhangi bir toplardamardan alınmış numune, bu test için yeterlidir. Hastanın aç veya tok olduğu fark etmeksizin, günün her saatinde alınabilir; özel hazırlık gerektirmez. Ancak CRP testiyle beraber istenen bazı tetkiklerin aç karna yapılması gerektiğinden dolayı, CRP de genellikle aç iken ölçülür.
CRP’nin yüksek çıkmasının ardındaki nedeni kesin teşhis için, testin diğer tetkiklerle beraber değerlendirilmesi önem taşır.
Öte yandan kalp rahatsızlıkları ile ilgili risklerin tespitinde ise 'yüksek hassasiyetli” CRP testi' (hs-CRP) kullanılır. Enfarktüs ya da felç gibi kalp sorunlarına ilişkin riskleri değerlendirmek gerektiği zaman bu teste başvurulur.
Kişi sağlıklı olmasına rağmen hs- CRP düzeyleri yüksek çıktıysa bu; kalp krizi, felç veya periferik arter hastalığı geçirme riski taşıdığı anlamına gelir.

CRP Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Uygulanacak CRP yüksekliği tedavisi, altta yatan nedene göre planlanır. Bunların iyileştirilmesi, CRP’nin de olması gereken ideal düzeye gelmesini sağlayacaktır.

Sonuç: CRP Yüksekliği Belirtileri ve Tedavisine İlişkin Genel Değerlendirme

Sağlığı yerinde olan kişilerde C-reaktif protein düşük oranlarda ilerler. Ancak kronik veya akut hastalıklar, enfeksiyonlar, travmatik durumlar iltihaplanmayı artırır.
Eğer siz de yakın zamanda yaptırdığınız bir kan testi sonucu CRP seviyenizin yüksek olduğunu öğrendiyseniz, bu durumun nedenlerine yönelik bilgi ve tedavi almak için Dahiliye (İç Hastalıkları) branşımıza başvurabilirsiniz.

Yayın tarihi: 26.Temmuz.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur