Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Deniz ve Havuza Bağlı İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Deniz ve Havuza Bağlı İdrar Yolu Enfeksiyonu

Deniz ve Havuza Bağlı İdrar Yolu Enfeksiyonu

Deniz ve havuza bağlı idrar yolu enfeksiyonu, yaz mevsiminde en çok görülen sağlık problemlerinin başını çekiyor. ‘Sistit’ olarak bilinen idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma olasılığı, kirli havuz veya deniz suyunda yüzmek yahut uzun süre ıslak mayo ile kalmak gibi faktörler nedeniyle artıyor.

Özel Aktıp Hastanesi Üroloji branşı hekimi Op. Dr. Bülent ÇELİK, deniz ve havuz sonrası idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bilgi verdi.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Böbrekler, mesane ve idrar borusu yani üretranın bir araya gelmesiyle oluşan sistem, ‘idrar yolu’ olarak isimlendirilir. Bu bölgenin iltihaplanması ise idrar yolu enfeksiyonu (sistit) adını alır.

İstatistiklere göre kadınlarda İYE görülme sıklığı, erkeklere oranla 4 kat daha fazladır. Çünkü kadınların idrar kanalı anatomik olarak kısadır, ayrıca vajinal ve anal bölgeye daha yakındır. Bu sebeple mikroorganizmalar idrar yollarına kolayca ulaşarak enfeksiyona yol açabilir.

Yılda en az 3 defa tekrarlayan veya son 6 ay içinde en az iki defa gerçekleşen idrar yolu enfeksiyonu, ‘kronik’ olarak tanımlanır.

• Önerilen İçerik: Retrograd İntrarenal Cerrahi Nedir?

Deniz ve Havuza Bağlı İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Deniz veya havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo ile gezmek, enfeksiyon oluşumunun başlıca nedenlerinden biridir. Genital hijyene dikkat edilmemesi, kirli sularda yüzmek, mayo veya havlu gibi eşyaların başkalarıyla ortak kullanılması da bu enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Bunların dışında havuz ve denize girmekten bağımsız olarak; kabızlık, az sıvı tüketimi, şüpheli cinsel birliktelik, böbrek taşları gibi pek çok faktör, idrar yolu enfeksiyonunun oluşumunda büyük pay sahibidir.

• İlgili İçerik: Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Deniz ve Havuza Bağlı İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İdrar yaparken yanma ve sızı, bölgedeki enfeksiyonun en yaygın belirtilerinden biridir. Ayrıca sık idrara çıkmak ve bununla beraber az idrar yapmak, sürekli idrara sıkışma hissi, idrar tutmada zorluk gibi belirtiler de buna eşlik eder.
Diğer taraftan; idrarda kötü koku veya kan, idrar kaçırma, cinsel ilişki esnasında ağrı, idrar renginde bulanıklık da gözlemlenebilir.

Bunun yanı sıra havuz ve deniz sonrası idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında şunlardan da söz edebiliriz:

1. Ağrının makat kısmına ve kasıklara yayılması,
2. Yorgunluk,
3. Terleme,
4. Ateş,
5. Bulantı ve kusma vb.

Deniz ve Havuz Sonrası İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Enfeksiyona sebebiyet veren bakterileri ortadan kaldırmak amacıyla genelde antibiyotiklere başvurulur. Bazı hastalarda ise doğrudan mesane bölgesine yerleştirilen ilaçlara ihtiyaç duyulabilir.

Mesaneyi ameliyat, gaz veya su vb. yöntemlerle germek gibi uygulamalar da idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde kendine yer bulabilir. Tekrarlayıcı nitelik taşıyan enfeksiyonlarda ise antibiyoterapi uygulamaları gündeme gelebilir.

• Hemen Öğrenin: Prostat Kanseri Nedir?

Deniz ve Havuz Sonrası İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Bu enfeksiyondan korunmak için alınabilecek başlıca önlemleri şöyle sıralayabiliriz:

1. Adetliyken havuza veya denize girmeyin. Zira kadınlar bu dönemde enfeksiyonlara daha yatkındır. Girecekseniz de tampon veya pedlerinizi ideal aralıklarla değiştirmeye özen gösterin, uzun süre aynı ped veya tamponu kullanmayın.
2. Havuz veya denizde uzun süre durmayın. Özellikle aşırı klorlu olması nedeniyle havuz suyu, genital bölgede mantar oluşumu ve buna bağlı idrar yolu enfeksiyonu için daha yüksek risk taşır.
3. Islak mayo veya bikini ile kalmaktan uzak durun.
4. Temizliğinden emin olduğunuz havuzları veya denizleri tercih edin. Halka açık havuzlarda sağlık koşullarının denetleniyor ve gerekli hijyen ortamının sağlanıyor olması çok önemlidir. Bunun için; düzenli kimyasal ve fiziksel temizliği yapılan, su sirkülasyonu olan havuzlar ve yine, temiz olduğu iyi bilinen denizlere girilmeli. Yoksa her türlü havuz veya denizin ayırım yapmadan kullanılması, enfeksiyona davetiye çıkaracaktır.
5. Kirli ve durgun sularda, yüzeyi yeşil ve köpüklü görünümde olan denizde yüzmeyin. Şiddetli yağmurlar sonrasında ve kanalizasyon karışan alanlara yakın bölgelerde denize kesinlikle girmeyin.
6. Havlu, şort, mayo gibi eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın.
7. Deniz ya da havuza girmeden ve çıktıktan sonra duş alın.
8. Genital bölge hijyenine önem verin.
9. İdrarınızı tutmaktan kaçının.
10. Yaz mevsimi, günlük su tüketiminin daha fazla önem arz ettiği bir dönemdir. Sıcak havalarda her gün minimum 2 litre su içmeyi unutmayın.
11. Hekiminizin önerisiyle probiyotik gıda takviyesi de kullanabilirsiniz.

Eğer deniz veya havuza bağlı idrar yolu enfeksiyonu yaşadığınızdan şüphe ediyorsanız, erken tanı ve doğru tedavi için Üroloji uzmanlarımızdan birine randevu almakta gecikmeyin!

Yayın tarihi: 17.Ocak.2024

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur