Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesi nedir? Diş eti çekilmesi neden olur? Diş eti çekilmesi belirtileri nelerdir? Bitkisel yöntemlerle diş eti çekilmesi tedavisi mümkün mü? Dental sağlığı yakından ilgilendiren bu sorular, Ağız ve Diş Sağlığı branşının uzmanlık alanına giriyor. Kanama, mor veya kırmızı renkteki kabarık ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösteren diş eti çekilmesi, tedavi edilmediği takdirde dişin kalıcı kaybıyla sonuçlanıyor. Özellikle yaşlılığa bağlı olarak görülme sıklığı artış gösteren bu durumdan korunmak için, diş taşı temizliğini düzenli yaptırmak ve -doğru hareketlerle- günlük diş fırçalama alışkanlığı edinmek, oldukça büyük önem taşıyor.

Özel Aktıp Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hekimlerinden Dentist Zeynep ERENLER, diş eti çekilmesiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

‘Periodontitis’ diye de bilinen diş eti çekilmesi; dişlerin etrafını saran diş etlerinin aşınması, buna bağlı olarak diş kökleri üzerinden geriye doğru kayıp, kök yüzeylerinin açığa çıkması durumudur. Diş hassasiyetini artıran bu sorun, ayrıca dişleri çürüklere daha yatkın hâle getirir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Çene kemiği kaybı, çürük oluşumu ve dişlerden bir veya birkaçının kurtarılamayacak şekilde kaybedilmesi, diş etlerinde çekilme probleminin beraberinde getirdiği tehlikelerden bazılarıdır.
Ayrıca bu olay, ağızdaki bakterilerin dolaşım sistemine karışmasına da yol açabilir.
Sonucunda ise kirli kan vücudun diğer bölgelerine taşınacağı için çeşitli organlar bu durumdan zarar görebilir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Yaşın ilerlemesine bağlı olarak diş eti çekilmesi riski artmakla birlikte; genetik ve çevresel faktörler, genç yaşlarda da kişilerin böyle bir problem ile karşılaşmasına yol açabilir.
Bu doğrultuda, başlıca diş eti çekilmesi nedenleri olarak şunları sıralayabiliriz:
1. Ağız hijyenine önem vermemek, buna bağlı gelişen yoğun bakteri plakları ve diş taşları,
2. Dişlerde ileri seviye çapraşıklık,
3. Diş etini ve dişleri şiddetli bir biçimde ve yanlış yönde fırçalamak,
4. Kullanılan diş fırçasının çok sert kıllara sahip olması,
5. Periodontal hastalıklar,
6. Menopoz ve hamilelik gibi hormonal değişiklikler,
7. Bazı ilaçlar (Örneğin; doğum kontrol hapları, antidepresanlar, kalp ilaçları),
8. Yetersiz beslenme, bu nedenle bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi,
9. Diş etinde meydana gelen dejeneratif değişimler,
10. Diş eti iltihabı,
11. Sürekli dişleri gıcırdatma veya sıkma,
12. C vitamini eksikliği,
13. Hatalı yapılmış dolgu veya kaplamalar,
14. Sigara kullanımı,
15. Şiddetli sistematik rahatsızlıklar (Kontrol altına alınamamış diyabet vb.),
16. Kalıtsal yatkınlık.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Hassasiyet, diş etlerinde çekilme olduğunun en büyük işaretlerinden biridir. Durumun giderek kötüleşmesi hâlinde  dişlerin daha uzun görünmeye başladığı fark edilir görülür ve dişte sallanma (lüksasyon) meydana gelir.
Buna göre, yaygın diş eti çekilmesi belirtileri şöyle ifade edilebilir:

1. Sert yiyecekler tüketirken veya fırçalama sırasında yahut hiçbir neden yokken diş etlerinin kanaması,
2. Çürükler,
3. Dişlerin sallanması (Çene kemiğindeki erime, dişlerin hareketli hâle gelmesine yol açar.),
4. Ağız kokusu,
5. Dişler arasında boşluklar ortaya çıkması,
6. Dişlerin soğuk veya sıcak bir gıda ile temas ettiğinde sızlaması (İleri vakalarda bu sızı, nefes alıp-verirken bile hissedilebilir.),
7. Diş eti ağrısı,
8. Diş etinde kızarıklık, morarma ve hassasiyet,
9. Diş etinin şişmesi veya bölgede kabarıklık oluşumu.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Tüm hastalıklar gibi diş eti çekilmesi tanısı da öncelikle, hastadan ayrıntılı anamnez) yani ön bilgi almakla başlar. Hastanın öyküsünü dinleyen diş hekimi detaylı bir muayene yapıp çeşitli radyografik değerlendirmelerden faydalanarak diş eti çekilmesi tanısını kolayca kesinleştirebilir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Bu sorunun cevabı; hastalığın oluşum nedeni, derecesi ve hastanın genel durumu gibi faktörlere göre değişir. Boyutuna göre diş eti çekilmesinin tedavisi; ilaç kullanımı, subgingival küretaj, detertraj veya ileri düzey periodontal tedavi uygulamalarıyla yapılır.
Genel olarak ifade etmemiz gerekirse, diş eti çekilmesi tedavisi şu adımlardan oluşur:

1. Dişlerin etrafında bulunan bütün diş taşları, ultrasonik cihazlar ve buna benzer özel âletler yardımıyla temizlenir.
2. Daha sonra diş yüzeylerine polisaj (parlatma) işlemi uygulanır.
3. İltihap şiddetliyse; hastaya lokal anestezi verilerek, diş kök yüzeylerine ve diş eti ceplerinin içerisine subgingival  derin diş eti temizliği (küretaj) işlemi tatbik edilir.
4. Akut diş eti enfeksiyonu varlığında, bu tedaviyi desteklemek iiçn antibiyotik kullanımına da ihtiyaç duyulabilir.
5. Buna ek olarak, Ağız ve Diş Sağlığı doktorları antibakteriyel gargaralar da reçete edebilir.
6. Daha ciddi olgularda ise; diş etlerini kemik dokusundan ve diş yüzeylerinden kaldırıp, tüm iltihabı dokuları temizlemek de gerekli olabilir.
7. Diş etleri eski yerine dikilirken, kemik tozları ve kemik greftlerine de başvurulabilir. Bunlar, yeni kemik dokusu oluşumuna yardım eder ve diş etlerinin sağlığını geri kazanmasında önemli bir rol oynar.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı Nedir?

‘Flep operasyonu’ olarak da adlandırılan bu ameliyat, diş etleri üzerinde ufak kesiler oluşturulup bölgenin bu yöntemle temizlenmesini ifade eder.

Açık flep ameliyatında hekim, etkilenmiş diş eti dokusunu geriye katlayarak cepleri zararlı bakterilerden arındırır. Daha sonra katlanmış diş eti dokusunu, diş kökünün üzerinde bulunan yerine tekrar sabitler.
Sözünü ettiğimiz prosedür, oluşan boşlukların tamamen giderilmesi veya bir miktar küçültülmesiyle son bulur.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

Hindistan cevizi yağını 10 dk boyunca ağızda gezdirip çalkalamak, adaçayı veya tuzlu su ile gargara yapmak, diş eti çekilmesi bitkisel tedavi seçenekleri arasında zikredilebilir. Yeşil çay tüketimi ve C vitamini takviyesi kullanımı da yine, diş eti çekilmesine iyi gelen şeyler içerisindedir.

Fakat bunların herkeste aynı etkiyi göstermeyeceği, ilerlemiş vakalarda durumu daha da kötüleştirme ihtimâlinin olduğu ve hiçbir zaman kalıcı tedavi sağlayamayacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle diş eti çekilmesi belirtilerinden muzdarip olanlar, vakit kaybetmeksizin bir doktora müracaat etmelidir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Toplumda sık gözlemlenen ve ihmâl edilmesi hâlinde sonuçları, diş kaybına varabilecek kadar ciddi boyutlara ulaşan diş eti çekilmesinden korunma yolları şöyledir:

1. Dişlerinizi her gün doğru teknik ile, doğru süre boyunca fırçalayın ve bunu hiçbir zaman aksatmayın.
2. Kullandığınız diş fırçası ne çok yumuşak ne de fazla sert kıllara sahip olsun.
3. Diş ipi yardımıyla, fırçanın ulaşamadığı yerlerdeki kalıntıları temizlemeyi unutmayın.
4. Her 6 ay arayla -herhangi bir sorununuz olmasa bile- diş hekiminize görünüp, rutin kontrollerinizi gerçekleştirin.
5. Periyodik aralıklarla diş taşı temizliğinizi yaptırın. (Zira ağız içi hijyeninize ne kadar özen gösterseniz dahi, tükürük salgısı nedeniyle bir miktar diş taşı oluşmasının önüne geçemezsiniz.)
6. Yeterli düzeyde, sağlıklı beslenin. Sürekli çok sert şeyler yemekten, kuruyemişlerin kabuğunu dişlerinizle kırmaya çalışmaktan kaçının.
7. Tırnak yeme ve benzeri alışkanlıklarınız varsa yahut uykuda diş gıcırdatma gibi bir rahatsızlığınız mevcutsa bunların tedavisi için bir uzmana başvurun.
8. Stresten uzak durun.
9. Sigara kullanıyorsanız bırakın.
10. İleri yaştaysanız doku ve diş kayıplarına karşı daha yüksek risk altında olduğunuzu bilin. Bu nedenle diş sağlığınıza karşı ekstra hassasiyet sahibi olun.

Diş eti çekilmesi nedir? Diş eti çekilmesi neden olur ve nasıl tedavi edilir? Gibi soruların cevabında daha kapsamlı bilgiye ihtiyacınız varsa, diş etlerinizde çekilme olduğundan şüpheleniyorsanız, randevu için hemen uzman hekim kadromuza göz atmakta gecikmeyin!
Sağlıklı ve dayanıklı dişler ile özgür bir gülüşe, mutlu bir hayata yelken açmak için, dental şikâyetlerinizi asla hafife almayın ve zamanında, doğru tedavi için elinizi çabuk tutun!

Yayın tarihi: 14.Kasım.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur