Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Farenjite Dondurma İyi Gelir mi?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Farenjite Dondurma İyi Gelir mi?

Farenjite Dondurma İyi Gelir mi?

Faranjite dondurma iyi gelir mi? Farenjite ne iyi gelir? İlaçlar ve doğal yöntemler ile farenjit tedavisi nasıl yapılır? Farenjit, boğazın arkasını (farinks) etkileyen iltihaplanma durumudur. Farenjit belirtileri arasında boğaz ağrısı, kuru öksürük, ses kısıklığı, yutkunma zorluğu ve bazen ateş bulunur. Farenjitin tedavisi, nedenine bağlı olarak değişebilir ve genellikle semptomların hafifletilmesi ve iyileşmenin hızlandırılması odaklanır.

Özel Aktıp Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları branşı hekimlerinden Op. Dr. Berkant ŞERİF, farenjit hastalığı ile ilgili merak edilen sorulara cevap verdi.
Toplumda boğaz ağrısı diye bilinen farenjitin bir tür iltihap olduğunu söyleyen Op. Dr. Berkant ŞERİF, rahatsızlığın kronik ve akut olarak ikiye ayrıldığını kaydetti.
Viral farenjitin genellikle birkaç haftada kendi kendine düzeldiğini belirten Şerif, bakteriyel farenjit tablosunda ise antibiyotik kullanımı gibi tedavilere başvurduklarını dile getirdi.

Farenjit (Farenjit) Nedir? Farenjit Hastalığı Nedir?

Yutağın veya boğazın arkasını kaplayan mukoza zarının iltihaplanmasına, farenjit (farenjit) denir. Bu iltihap; yutma güçlüğü, boğazda kuruluk ve rahatsızlık (gıcıklanma) gibi şikâyetlere yol açar.
Öte yandan bu saydıklarımıza; şiddetli boğaz ağrısı, kaşıntı veya yanma, öksürük, boğazda yabancı cisim hissi, ateş ve benzeri belirtiler de eşlik eder
Semptomların kronik farenjit tablosunda daha hafif ancak sürekli, akut farenjitte ise belirgin olduğu gözlemlenir.

Farenjit Belirtileri Nelerdir? Farenjit Nelere Yol Açar?

Tipik olarak hastalığın kuluçka süresi 2-5 gündür. Belirtiler kuluçka döneminin ardından başlar.
Hangi semptomların eşlik ettiği, rahatsızlığa yol açan etkene bağlı olarak değişir. Genel olarak en yaygın farenjit belirtileri şu şekildedir:
1. Yorgunluk hissi,
2. Boğaz ağrısı, boğazda iltihap ve geçmeyen rahatsızlık hissi,
3. Vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılar,
4. Yutkunurken zorluk çekmek,
5. Ateş (Bazen 38-39 °C’nin üzerine çıkabilir.),
6. Burun akıntısı,
7. Baş ağrısı,
8. Öksürük.
Ayrıca mononükleoz semptomlara şunlar dâhil edilebilir:
• İştah kaybı,
• Kas ağrıları,
• Lenfadenopati (Boyunda ağrılı beze) vb.
Farenjitin ‘strep boğaz’ adlı bakteriyel enfeksiyon sebebiyle meydana gelmesi ise şu tür şikâyetlere neden olur:
• Ağızda kötü tat,
• Mide bulantısı,
• Titreme,
• Bademciklerde kızarıklık.
Bazen farenjit hastalarında zor nefes alma ve döküntü gibi şikâyetlere de rastlanabilir. Semptomların şiddetli olması veya 10 günden fazla sürmesi durumunda mutlaka doktora müracaat edilmelidir.

Farenjit Bulaşır mı?

Evet; farenjitin gerek bakteriyel, gerekse viral formları bulaşıcı özellik taşır. Farenjite sebebiyet veren mikroplar; hastalığa sahip kişinin öksürmesi, hapşırması neticesinde havaya yayılır. Bunun sonucunda o havayı teneffüs edenler de farenjite yakalanabilir.
Aynı zamanda; kişinin kirlenmiş nesnelere temas etmesi, sonra ellerini yıkamadan yüzüne dokunması bulaşa yol açar.
Farenjit Sebepleri Nelerdir? En Yaygın Farenjit Nedenleri:
Farenjit mantarlardan kaynaklanabileceği gibi, viral veya bakteriyel kaynaklı olması da mümkündür. Öte yandan bu rahatsızlık; çevresel, kişisel nedenlere bağlı olarak da gelişebilir.


Buna göre, farenjit neden olur? Sorusunun cevabı olan başlıca faktörler şöyledir:
1. Mononükleoz, grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar,
2. Kızamık,
3. Devamlı maske takmak,
4. A grubu streptokokların yol açtığı strep boğaz,
5. Boğmaca,
6. Suçiçeği,
7. Adenovirüs,
8. Kronik bademcik problemleri,
9. Krup (Çocuk hastalıklarından biri olan krup; toplumda akut larenjit, yalancı difteri  veya yalancı kuşpalazı diye de bilinir.)

Farenjit Kimlerde Görülür? Farenjit Risk Faktörleri:

Bazılarının bu hastalığa yakalanma olasılığı diğerlerine göre daha fazladır. Risk grubunda yer alan kişiler ise şunlardır:
1. Tahriş edici kimyasallara maruz kalanlar,
2. Sürekli gün boyu kapalı alanlarda vakit geçiren veya mesleği gereği bu tür ortamlarda çalışması gerekenler,
3. İleri yaşlılar,
4. Bağışıklığı düşük olan kişiler,
5. Burnunda yapısal eğrilik bulunanlar veya farklı bir nedenle devamlı burun tıkanıklığı yaşayanlar,
6. GERD yani gastroözofageal reflü hastalığına sahip bireyler.

Farenjit Nasıl Teşhis Edilir? Ferenjit Tanısı Nasıl Koyulur?

Tüm rahatsızlıkların tespit edilmesinde olduğu üzere, farenjit tanısı sırasında da öncelikle hastanın detaylı öyküsüne ve fizik muayeneye ihtiyaç duyulur. Buna ek olarak hastadan şu gibi tetkikler de istenebilir:
1. Akciğer röntgeni,
2. Kan testi (CBC-tam kan sayımı),
3. Boğaz sürüntüsü,
4. Kültür antibiyogram.

Farenjit Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Farenjit Nasıl Geçer?

Hastalık viral enfeksiyonlar sebebiyle ortaya çıktıysa semptomlara yönelik farenjit tedavisi uygulanır. Akut farenjitin tedavisinde genellikle; ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar, ağız gargaraları, öksürük kesiciler vb. kullanılır.
Ayrıca; farenjit tedavisi nasıl yapılır? sorusunun cevabında aspirin, asetaminofen ve ibuprofen gibi farmakolojik tedavilerden de bahsedebiliriz. Fakat bunlar çocuklarda tercih edilmez.
Bakteriyel kaynaklı farenjit varlığında ise hastalara; yine ağrı kesici ilaçlar, ayrıca çeşitli pastiller, anestezik boğaz spreyleri vb. reçete edilir.
Buna ilâveten; kronik farenjit tedavisinin tam olarak gerçekleştirilebilmesi için, altta yatan hastalığı iyileştirmek de büyük önem taşır. Örneğin; reflü, burunda et büyümesi, kemik eğriliği, alerji ve benzeri durumlar mevcutsa bunların tedavisine yönelik uygulamalar da yapılması gerekecektir.

Farenjit Tedavisi Bitkisel Olarak Nasıl Yapılır?

İlaç tedavilerinin yanı sıra evde uygulanabilecek bazı doğal yöntemlerle farenjit semptomlarını hafifletebilirsiniz. Fakat bunların herkeste aynı etkiyi göstermeyeceğini ve öncelikle doktorunuza danışmanızın her zaman için daha sağlıklı olduğunu bilmelisiniz.
Hatırlatmamızı yaptıktan sonra, en çok kullanılan farenjit bitkisel tedavi yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz:
1. Demlenmiş adaçayı ve bir miktar limon suyu ile gargara yapın.
2. Kuru öksürüğün daha çabuk geçmesini sağlamak ve boğaz ağrınızı yatıştırmak için nane çayından faydalanın.
3. Çiğ sarımsak çiğneyin veya ağzınızda 15 dk bekletin. Ya da rendeleyip zeytinyağı ve bal ilâve edip tüketin.
4. Biraz ılık suya tuz ekleyip ağzınızı bununla çalkalayın.

Farenjite Dondurma İyi Gelir mi?

Hayır; dondurma farenjite iyi gelmez, hatta rahatsızlığı şiddetlendirme riski söz konusudur. Boğazı ağrıyan kişiye dondurma yemesini tavsiye etmek halk arasında yaygın bir davranıştır. Ancak dondurma gibi çok soğuk yiyeceklerin, buzlu içeceklerin farenjite iyi geldiği yönünde tıbbî ve bilimsel bir kanıt mevcut değildir.

Tam tersi; iritan özellikte olan, yani boğazın tahriş olmasına yol açacak şekilde aşırı sıcak veya soğuk şeyler, bu bölgedeki dokuların direncini azaltır. Bu ise boğazı; virüs, mikrop ve bakterilere karşı daha savunmasız hâle getirir.
Normalde; bademciklerimiz, boğazdaki koruyucu flora yani mikrobiyal örtü, mukoza, yutkunma işlevi, dil hareketleri ve tükürük salgısı; mikroplara karşı paratoner görevi üstlenir. Tüm bunlar, ağız ve boğaz bölgelerinde mekanik olarak güçlü bir sistem meydana getirip vücudu muhafaza eder.
Ne var ki; farenjitli kişilerde bu bariyer zayıflamış, sıraladığımız bağışıklık sistemi dokuları güç kaybetmiş ve boğaz bölgesi tahriş olmuştur. Onun için böyle bir durumda; dokuları irite etme ve boğaz tahrişini daha da artırma ihtimâli bulunan dondurma ve benzeri soğuk gıdalardan kaçınmak gerekir.
Farenjit dokuların mukavemetini düşüreceğinden dolayı; boğazın aşırı soğuk ile teması, iltihaplanmanın kötüleşmesine ve mikropların giderek kuvvet bulmasına yol açabilir.
Ayrıca soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketimi; farenjit nedeniyle oluşan boğaz hassasiyetini artırarak, daha fazla ağrı hissedilmesine neden olabilir.
Özetle; farenjite dondurma iyi gelir mi? sorusuna olumlu bir cevap vermenin mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Tam aksine bu tür gıdalar iyileşme sürecini yavaşlatacağı için rahatsızlık geçinceye dek onlardan uzak durulmalıdır.

Farenjit Hastaları Nelere Dikkat Etmeli? Nasıl Beslenmeli?

Tedaviyi desteklemek ve hastalığın iyileştikten sonra tekrarlamasını önlemek için şunlara özen göstermenizi öneririz:
1. Sigara kullanmayın ve sigara dumanına maruz kalmaktan kaçının.
2. Mümkün olduğunca istirahat edin.
3. Ellerinizi düzenli olarak iyice yıkamayı unutmayın. Kişisel hijyen ve temizlik kurallarına uyun. Enfeksiyon kaptığını bildiğiniz veya enfekte olma ihtimâli bulunan kişilerle yakın temastan uzak durun.
4. Kapalı alanlarda mümkün mertebe daha az vakit geçirmeye önem verin.
5. Kirli, tozlu yerlerde bulunmayın.
6. Bol su için. Özellikle geceleyin boğaz kuruluğu artabileceğinden dolayı başucunuzda su bulundurmayı ihmâl etmeyin.
7. Sıvı gıdalar tüketmeye ağırlık verin. Örneğin; beslenme listenize ılık çorbalar, et suyu ve bitki çayları ekleyebilirsiniz.
8. Alerjenlere ve kimyasal maddelere maruz kalmaktan sakının.
9. Odanızı sık sık havalandırın. Bunun yanı sıra, hava nemlendirici bir cihazdan yararlanmanız da faydalı olabilir. Zira kuru hava boğaz tahrişini artırır ve bunu engellemek adına havanın nemli tutulması lâzımdır.
10. Aşırı soğuk veya sıcak şeyler yeyip içmeyin. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinler tüketin.
Farenjit nedir? Nasıl geçer? Farenjite dondurma iyi gelir mi? BU gibi soruların cevabını öğrenmiş olsanız da, internetteki hiçbir bilginin uzman desteği yerine geçemeyeceğini aklınızda bulundurun.
Eğer farenjit belirtilerinden muzdaripseniz, rahatsızlığınızın tanısı ve etkili yöntemlerle iyileştirilmesi için KBB uzmanlarımızı ziyaret etmekte gecikmeyin!

Yayın tarihi: 04.Eylül.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur