Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Grip Nedir?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Grip Nedir?

Grip Nedir?

Grip nedir? Grip neden olur? Soğuk algınlığı ve grip farkı nedir? Grip belirtileri nelerdir? Grip nasıl geçer? Gribe ne iyi gelir? Grip olmamak için nelere dikkat edilmeli? Emziren anne grip olursa ne yapmalı? KBB, Dahiliye ve Göğüs Hastalıkları gibi branşların ortak ilgi alanında kendine yer bulan bu sorular, herkesi genelini yakından ilgilendiriyor. Çünkü grip, çocuklar dâhil olmak üzere toplumun her kesiminde ve özellikle kış aylarında yaygın görülen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor.

Özel Aktıp Hastanesi Dahiliye İç Hastalıkları branşı hekimlerinden M.D. Orhan BAYSAL, çoğunlukla hafife alınan ancak ihmâl edildiği takdirde ciddi sonuçları olabilen grip hastalığına ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Grip Nedir?

Grip; influenza virüslerinin akciğerlere, boğaz veya buruna yerleşmesi neticesinde meydana gelen bir solunum yolu hastalığıdır. İnsanların büyük çoğunluğunda grip 7-10 güne kadar kendiliğinden geçer. Fakat kişi yüksek risk grubunda yer alıyorsa grip, hayati tehlike oluşturacak sonuçlara dahi yol açabilir.

• İlginizi Çekebilir: Farenjite Dondurma İyi Gelir mi?

Grip Bulaşıcı mı?

Evet; gribe neden olan virüs, enfekte kişiden, solunum ve ortak eşya kullanımı gibi yollarla başkalarına geçebilir. Havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte görülme sıklığı artan ve özellikle mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemlerde gözlemlenen bu hastalık, Ekim-Nisan ayları arasında yaygındır.

• Hemen Öğrenin: CRP Neden Yükselir?

Grip Nasıl Bulaşır?

Gribin bulaşma yolları; hapşırma, öksürme, konuşma olarak sıralanabilir. Virüsler, bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi sırasında etrafa yayılarak sağlıklı kişileri de enfekte eder. Ayrıca kişi; virüsün bulunduğu bir yüzey ile temas edip sonra ellerini yıkamadan ağzına veya burnuna götürecek olursa, bu da yine hastalık bulaşmasına sebebiyet verebilir.
Grip olan bir birey herhangi bir semptom göstermiyor olsa bile hastalığı bulaştırabilir. Belirtilerin başlamasından 1 hafta sonra bulaşıcılık yavaş yavaş azalır.

• Önerilen İçerik: Çocuklarda Gece Öksürüğü Nasıl Geçer?

Kimler Grip için Yüksek Risk Grubundadır?

Şu kişiler grip için yüksek risk grubunda yer alır ve dolayısıyla muhtemel komplikasyonlara karşı daha dikkatli olması gerekir:
1. Obezite hastaları,
2. Kronik hastalığı bulunanlar (Örneğin; karaciğer, akciğer, böbrek rahatsızlıkları, kalp hastalıkları vb.),
3. Diyabet hastaları,
4. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar (İlaç kullanımı, kemoterapi, hastalık vb. nedenler bağışıklık sistemi direncini düşürebilen durumlardan bazılarıdır.),
5. Astım hastaları,
6. Kanser hastaları.
7. Ayrıca 65 yaş üzeri yetişkinler ve 5 yaşından küçük çocuklarda da grip nedeniyle ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığı daha fazladır.
Bu kişiler grip belirtileri yaşamaya başladıklarında hemen doktora gitmeli; ‘nasıl olsa geçer.’ Diyerek, durumu hafife almaktan kaçınmalıdır.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Virüs vücuda girdikten 1-7 gün sonra görülmeye başlanan grip belirtileri, genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
1. Baş ağrısı,
2. Gözlerde sulanma ve kızarıklık,
3. Boğaz ağrısı,
4. Burunda tıkanıklık,
5. Bitkinlik ve halsizlik,
6. Burun akıntısı,
7. Kas ve eklem ağrıları,
8. Terleme ve titreme,
9. Âni gelişen yüksek ateş (38°C ve üzeri).

Ayrıca eğer şu semptomlar meydana gelirse acilen doktora başvurulması gerekir:
1. Aşırı güçsüz düşme,
2. Göğüs ağrısı,
3. Havale,
4. Sürekli hâle gelen baş dönmesi,
5. Nefes almakta güçlük çekmek.

Soğuk Algınlığı ve Grip Aynı Şey mi?

Hayır; her ikisi de solunum sistemini etkileyen bir viral enfeksiyondur, ancak grip ve soğuk algınlığı aynı şey değildir. Zira bu enfeksiyonların nedeni olan virüsler birbirinden farklıdır.
Grip hastalığında; terleme, titreme, yüksek ateş belirtiler sıklıkla görülür. Halbuki soğuk algınlığında bunlar nadiren gözlemlenir.
Aynı zamanda; kas, eklem ve baş ağrıları, soğuk algınlığında yaygın olarak rastlanan şikâyetler değildir. Olsa bile ağrılar genellikle hafif seyreder. Ancak gripte durum tam tersidir.

Grip Nasıl Geçer? Gribe Ne İyi Gelir?

Semptomların hafiflemesini sağlayacak ve hastalığın iyileşme sürecini hızlandıracak çözümlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

1. İstirahat:

Bol bol istirahat edin. Mümkünse grip geçene kadar evden çıkmayın. İstirahat, vücudun bütün enerjisini dinlenmek için kullanmasına imkân tanır. Hem grip iken okula veya işe maske kullanılarak gidilebilir, diğer insanlara da hastalık bulaşma riskini artıracağı için bu dönemde izin almak en doğrusudur.

2. Sıvı Tüketimi:

Gripten daha çabuk kurtulmak için, günlük sıvı tüketimini artırın. Zira terleme ve ateş gibi şikâyetler vücudun susuz kalmasına yol açar. Ayrıca fazla miktardaki mukus ve balgamın kolayca atılabilmesi için daha çok sıvı tüketmeye ihtiyacınız vardır. Suyun yanı sıra vücudu sıvı yönünden desteklemek için; çorbalar, bitki çayları, taze sıkılmış sebze ve meyve sularından da faydalanılabilir.

3. Sağlıklı Beslenme:

Vücudun kendini hızlı toparlayabilmesi, direncinin ve enerjisinin yükselmesi için dengeli ve yeterli beslenmek şarttır. Bu nedenle grip hastaları; meyve-sebze ağırlıklı beslenmeli, kafein içerikli ürünlerden ve besin değeri düşük olan, yahut vücudu yoracak ağır gıdalardan uzak durmalıdır. Tabii ki alkol ve sigara da kesinlikle kullanılmamalı, bunların iyileşme sürecini sekteye uğratacağı unutulmamalıdır.

4. Havayı Nemlendirme:

Bulunduğunuz ortamın havasını nemli tutmaya özen gösterin. Uyumadan evvel sıcak bir duş almanız ve yatarken ek bir yastık kullanmanız da, sinüsler üzerindeki baskının azalmasını sağlayarak nefes almanızı kolaylaştıracaktır.

5. İlaçlar:

Bu yöntemler işe yaramaz ve semptomlarınız 7. Günden sonra da hafiflemeye başlamazsa yahut az önce sıralanan risk gruplarından birinde yer alıyorsanız, grip tedavisi için bir uzmandan yardım almalısınız.

Grip Nasıl Önlenir?

Sadece risk grubundakilere düzenli olarak grip aşısı yaptırmak, gripten korunma yolları içinde en etkili olanıdır. Bu aşılar; A ve B tipi influenza virüslerinde meydana gelen değişiklikler, bunların görülme sıklığı gibi parametrelere göre her yıl yeniden geliştirilerek uygulanır. Dolayısıyla vücudunuzda güncel virüslerle savaşacak antikorlar oluşması için grip aşısı olmayı aksatmamalısınız.

Ayrıca şu tedbirler de, grip salgınından korunma noktasında büyük öneme sahiptir:
1. Kişisel hijyene önem verin.
2. Ellerinizi su ve sabunla yıkamadan ağzınıza, burnunuza değdirmeyin.
3. Sıklıkla temas edilen yüzeyleri su ve deterjanla temizleyin.
4. Hapşırırken, öksürürken burun ve ağzı bir mendil ile kapatın, sonrasında bunu hemen çöpe atın ve tekrar kullanmaktan kaçının.
5. Yeterli seviyede uyumaya, egzersiz yapmayı alışkanlık hâline getirmeye, sağlıklı beslenmeye önem verin.
6. Grip olan kişilerle yakın temasta bulunmayın. Maske kullanın.
7. El yıkama imkânı olmayan durumlarda kullanmak için alkol bazlı dezenfektan taşıyın.

Grip nedir? Grip neden olur? Grip nasıl geçer? Gribe ne iyi gelir? sorularına cevap verdiğimiz bu içerik genel bilgilendirme niteliği taşımakta olup; size özel uzman tavsiyeleri için, KBB, Dâhiliye ve Göğüs Hastalıkları birimlerimizden randevu alabilirsiniz. Grip belirtilerinden muzdaripseniz ve bu durum hayat kalitenizi belirgin şekilde azaltmaya başladıysa, vakit kaybetmeden doktora görünmeyi ihmâl etmemelisiniz.

Yayın tarihi: 25.Kasım.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur