Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Sıcak Havalarla İlgili Kalp Rahatsızlıkları

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Sıcak Havalarla İlgili Kalp Rahatsızlıkları

Sıcak Havalarla İlgili Kalp Rahatsızlıkları

Sıcak hava kalp hastaları, çarpıntıdan kalp krizine kadar pek çok durumu içine alıyor. Kalp hastalarının ekstra dikkatli olması gereken bahar ve yaz mevsimlerinde yüksek hava sıcaklığı, çeşitli kardiyolojik problemleri tetikleyebiliyor. Sıcak hava koşulları, özellikle kalp rahatsızlığı olan bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Yüksek sıcaklık ve nem seviyeleri, vücut ısısını düzenleme yeteneğini zorlayabilir ve kalp hastalığı olan kişilerde komplikasyonlara yol açabilir.

Özel Aktıp Hastanesi Kardiyoloji branşı hekimlerinden Uzm. Dr. Murat ERER, sıcaklıklara bağlı olarak gelişebilen kalp rahatsızlıkları ve bunlardan korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Sıcak Havalar Kalp Sağlığını Nasıl Etkiler? Sıcak Havaların Kalp Sağlığı için Riskleri

Yaz mevsiminde normalin üzerindeki hava sıcaklıkları; kalp hastalığı bulunan, aşırı kilolu veya 50 yaş üzeri sağlıklı bireyler için risk meydana getirir. Bilinen bir kalp sorunu olanlarda şikâyetler, aşırı sıcaklık nedeniyle artış gösterir. Hâlihazırda kalp ile ilgili bir problemi olmayanlar bile, sıcak havalardan dolayı kalp rahatsızlıklarıyla karşılaşabilir.
Vücut, deri sıcaklığını her bölgeye eşit dağıtmak için terleme mekanizmasını kullanır. Fakat vücudun bu çabası, kan basıncının düşmesine ve kalp hızının artış göstermesine yol açar. Bunun sonucu kardiyovasküler sistem, ekstra yük altında kalır. Aşırı sıcak havanın vücut ısısını yükseltmesi neticesinde terlemeyle beraber sıvı kaybı gözlemlenir. Bu ise kalp hastalıklarının oluşumuna veya mevcut problemlerin kötüleşmesine davetiye çıkaran bir durumdur.

Sıcak havalarla ilgili kalp rahatsızlıkları yaşadığınızın bir işareti olabilir:

1. Hızlı kalp atışı, çarpıntı
2. Bulantı
3. Baş dönmesi
4. Baygınlık
5. Göğüs ağrısı ve göğüste baskı hissi
6. Nefes almada zorluk
7. Bilinç bulanıklığı
Eğer bu tarz şikâyetlerle karşılaşırsanız, doktora başvurmayı ve kalp sağlığınıza ilişkin gerekli kontrolleri yaptırmayı ihmâl etmeyin.

Kalp Krizi Riski Sıcak Havalarda Artar mı?

Tabii ki sıcak havalar ile ilgili kalp rahatsızlıkları arasında kalp krizinden de söz etmemiz mümkündür. Bunun temel sebebi, elektrolit ve tuz kaybının sıcaklığa bağlı olarak artış göstermesi, bu nedenle kan pıhtılaşma oranının da artmasıdır.
Isısını düzenlemeye çalışan vücut terledikçe, tuz ve elektrolit kaybeder. Bu ise, hepsi bir zincirin halkası gibi koordineli çalışan sistemlerin olumsuz etkilenmesi sonucunu doğurur.
Öncelikle damarlardaki sıvı hacminde azalma gözlemlenir, ardından da böbreklerden geçen kanın miktarında düşüş olur. Bu ise böbrek fonksiyonlarını bozabilir.
O takdirde vücut, böbreküstü bezlerden birtakım maddeler salgılamaya başlar. Neticede damarlar büzüşür ve ânî tansiyon yükselmesi meydana gelir. Tüm bunlar ise kalp krizi gelişme riskini ciddi oranda artırır.
Özellikle daha önceden kalp krizi geçiren kişiler, sıcak havaların bu olumsuz etkisi dolayısıyla daha büyük tehdit altındadır.
Ayrıca sıvı kaybı ve pıhtılaşma eğilimi, açık kalp ameliyatı olmuş veya stent takılmış kişiler için de risk taşır.

Kalp Hastaları Sıcak Havalarda Nelere Dikkat Etmeli?

Yüksek sıcaklığın olumsuz etkilerinden kalbinizi korumak ve daha rahat bir şekilde yaz mevsiminin keyfini yaşamak istiyorsanız, şu hususlara dikkat etmelisiniz:
1. Yürüyüşe çıkmadan önce ve yürüyüş sonrası bol su tüketin. Diğer taraftan; yürüyüş aralarında dinlenmeyi, bunun için serin ve gölge alanlar tercih etmeyi unutmayın.
2. Havuza veya denize girerken vücudunuzu suya yavaş yavaş alıştırın. Uzun süre güneşin altında durduktan sonra birden soğuk suya atlamak, damarların büzülmesine ve ritim bozukluğuna yol açabilir. Bir de karnınız tok iken yüzmeyin.
3. Mümkün mertebe gazlı ve şekerli içecek, çay, alkol ve kafein tüketmeyin. Bunlar, idrar söktürücü özelliğinden dolayı sıvı kaybını artırarak sıcaklıklar ile ilgili kalp hastalıkları görülme riskini tetikleyebilir. Sodyum oranı fazla olan sıvılar (örneğin maden suları ve soda gibi ürünler) de; aşırı tüketildiği zaman, sıvı tutulmasını artırıp kalp yetmezliği bulgularını kötüleştirme etkisine sahiptir.
Bu yüzden tercihinizin ayran, limonata ve benzeri serinletici içeceklerden, ev yapımı taze meyve sularından yana olması önerilir.
4. Açık renk, ter emici özelliğe sahip, hava geçirgenliği olan, ince, pamuklu, bol ve gevşek kıyafetler giyin. Cildinizin nefes almasını engelleyecek kadar sıkı, dar, vücudunuza yapışan giysiler kullanmayın. Çorap tercihiniz de pamuklu olanlardan yana olsun ve ayakkabılarınızın hava alabilen yapıda, açık ve rahat olmasına önem verin. Dışarı çıkarken güneş kremi sürün ve güneş gözlüğü takın. Bunlar da sıcak havalardan korunmanıza ve sıvı kaybınızın azalmasına yardım edecektir.
5. Herhangi bir egzersiz programını uygulamaya başlamadan önce hekiminize danışın. Yorucu fiziksel aktivitelerden uzak durun. Özellikle havanın çok sıcak olduğu saatlerde spor yapmayın. Ortamın serinlediği akşam veya sabah vakitleri, yüzme ya da egzersiz için daha idealdir.
6. Yeteri kadar su içmeye daha fazla özen gösterin. Her gün minimum 2,5 veya 3 litre su tüketmeye çalışın. Kafeinli içeceklerin ve alkolün sıvı ihtiyacınızı karşılamak şöyle dursun, vücudunuza zararı olacağını unutmayın. Kalp yetmezliğiniz varsa muhtemelen hekiminiz sıvı kısıtlaması yapmış olacağından, günlük tüketilmesi gereken su miktarını hekiminize sorun.
7. Evinizi bol bol havalandırın. Eviniz direkt güneş ışığı görüyor ise panjurlarınızı veya perdelerinizi kapatın. Uyku için evinizin en serin noktasını tercih edin.
8. Öğle saatlerinde ve öğleden sonra (yani 11:00 ile 16:00 arası) açık havada bulunmaktan, sahilde güneşlenmekten kaçının. Bunlar, güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği ve ondan ötürü sıcaklığın en yoğun olduğu zaman dilimleridir.
Bu saatlerde dışarı çıkmak, sıcaklarla ilgili kalp rahatsızlıkları görülme ihtimâlini artırabilir. Dolayısıyla öğle vakti kapalı ve serin ortamlarda vakit geçirmek riskin minimize edilmesi açısından önem taşır.
9. Bulunduğunuz ortamda klima varsa, ısısının 24-25 dereceye ayarlanmış olmasını sağlayın. Tabii ki sürekli klimaya da maruz kalmayın. Zira sağlık için bu da zararlıdır. Aşırı sıcak ortamdan bir anda klimalı yere girmek, ânî sıcaklığa bağlı olarak damarlarda kasılmaya sebebiyet verebilir.
10. Yaz aylarında doğrudan soğuk suyla duş almayın. Böyle yapmak, damarlarınızın büzülmesine yol açıp tansiyonunuzu tetikleyebilir. Öte yandan bu tablonun uzun süreli olması hâlinde kalp krizi gelişme riski mevcuttur. Bu nedenle duş alırken ılık su kullanın.
11. Sıcak havalar, bazı ilaçların etkisini değiştirebilir. Yahut birtakım ilaçların dozajlarında oynama yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.
Örneğin; inme, aritmi geçirmiş veya protez kalp kapağı takılmış hastaların kullandığı kan sulandırıcılar, çeşitli tahlil sonuçlarına göre tekrar ayarlanabilir.
O nedenle kalp hastaları, havaların ısınmasıyla birlikte ilaç tedavisinin yeniden düzenlenmesi gerekip gerekmediğini doktoruna sormalıdır. Hekim önerisi olmadan kesinlikle doz değişikliği yapılmamalı veya ilaç kullanımına son verilmemelidir.

Sıcak Havalarda Kalp Sağlığı için Öneriler:

Bunlara ek olarak, sıcak havalarda kalp hastaları nelere dikkat etmeli? Sorusunun cevabında ayrıca şunların ön plana çıktığını söyleyebiliriz:
1. Meyve, sebze gibi lif ve posa oranı yüksek yiyeceklerden zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Protein ihtiyacı hindi, tavuk ve balık gibi kaynaklardan karşılanmalı, kırmızı et tüketimi kısıtlanmalıdır.
2. Sindirim sisteminin yorulmaması adına hem sık aralıklarla, hem de azar azar yemek yemeye özen gösterilmelidir.
3. Margarin, trans yağ, baharat içeren gıdalardan sakınılmalı; yemeklerde zeytinyağı ve avokado yağı gibi faydalı yağlar kullanılmalıdır.
4. Tuz alımı ve tatlı tüketimi sınırlandırılmalı; abur cubur, fast food olarak tabir edilen yiyecekler beslenme listesinden çıkarılmalıdır.
5. Tam tahıllı ürünler, tohumlar da beslenme programına ilâve edilmelidir. Kuruyemiş tüketiminde ölçülü olunmalıdır.
6. Sigara ya da alkol içenler, bu alışkanlığından kurtulmak için zaman kaybetmeden profesyonel yardım almalıdır.
7. Stres seviyesi kontrol altında tutulmalı; hobiler, meditasyon ve yoga gibi aktiviteler ile stresten korunmaya çalışılmalıdır.
8. Porsiyonlar küçültülmeli; kavurma, kızartma yerine fırınlama, ızgarada pişirme, kendi suyunda az pişirme, haşlama veya buğulama gibi yöntemlerden faydalanılmalıdır.
9. Eğer fazla kiloya sahipseniz, sıcak havalarla ilgili kalp rahatsızlıkları yaşamamak için uzman bir diyetisyenin yönlendirmesi eşliğinde bu kilolarınızdan kurtulmanız oldukça mühimdir.

Sonuç: Sıcak Havalar ile İlgili Kalp Rahatsızlıkları Hakkında Genel Değerlendirme

İstatistikler gösteriyor ki aşırı sıcaklıklar; kalp krizi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kalp yetmezliği, tansiyon ve benzeri rahatsızlıkları tetikleyen önemli bir risk unsuru durumundadır. Özellikle daha önce kalp operasyonu, krizi veya yetmezliği geçirmiş olanlar, yaşlılar, aşırı kilolu bireyler diğerlerine kıyasla daha fazla risk taşır.
Havanın ısınmasıyla birlikte; tuz, elektrolit ve sıvı kaybı, damarlarda genişleme, kalp atışlarında hızlanma ve kalbin iş yükünde artış gibi pek çok sorun baş gösterir. Bunlar ise kanın pıhtılaşmaya daha eğilimli olması, ritim bozukluğu, kalp krizi gelişme riskinin yükselmesi, hızlı tansiyon artışı ve benzeri problemlere zemin hazırlar.
Sıcak havalarda kalp rahatsızlıkları yaşamak istemeyenlerin; sağlıklı ve dengeli beslenmeye, vücudunu yormamaya, bol sıvı alımına, kendini güneşin zararlı ışınlarından korumaya ekstra hassasiyet göstermesi gerekir.

Siz de Özel Aktıp Hastanesi Kardiyoloji doktorlarından Uzm. Dr. Murat ERER’in paylaştığı önerileri uygulayarak kendinizi sıcaklıkların negatif etkilerinden koruyabilir, yazı daha konforlu ve sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.
Eğer sıcak havalar ile ilgili kalp rahatsızlıkları yaşıyorsanız hemen Kardiyoloji bölümünden randevu alabilir; erken teşhis, doğru ve etkin tedavi ile sağlığınızı geri kazanarak daha kaliteli bir hayata adım atabilirsiniz.

Yayın tarihi: 22.Ağustos.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur