Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Vajinal Akıntı Neden Olur?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Vajinal Akıntı Neden Olur?

Vajinal Akıntı Neden Olur?

Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı nedir? Vajinal akıntı nasıl geçer? Vajinal akıntı normal mi? Kötü kokulu vajinal akıntı neden olur? Köpüklü vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı her gün olur mu? Leke tarzında vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı belirtileri nelerdir? Vajinal akıntı nasıl geçer? Jinekoloji branşının uzmanlık alanına dâhil edilen bu sorular, ergenlik çağına girmiş olan her kadının gündeminde kendine yer buluyor. Normalde olağan fizyolojik durumlardan biri sayılan vajinal akıntı; rengi, miktarı veya kıvamındaki farklılıklar nedeniyle anormal olarak değerlendirilebiliyor. Kadın doğum polikliniklerine en yaygın başvuru nedenlerinden biri olan vajinal akıntının normal ve anormal yapısını, çeşitlerini iyi bilmek, jinekolojik sağlık ile ilgili daha bilinçli olmak açısından önem taşıyor.

Özel Aktıp Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum branşı hekimlerinden Op. Dr. Dilara ÖZAYDIN TAŞTAN, vajinal akıntı sebepleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal akıntı; kadın cinsel organlarından biri olan vajinanın ideal nem oranını koruyan, enfeksiyon oluşumunu önleyen ve bu bölgenin kendi kendini temizlemesini sağlayan, bir mukus veya sıvıdır. Fizyolojik vajinal akıntıların pH değeri ise 3.8-4.5 arasındadır. Bu, vajina ortamının sağlıklı kalabilmesi için son derece önemlidir.
Rahim ağzındaki bezlerden kaynaklanan bu salgı, -herhangi bir rahatsızlığa bağlı olarak gelmediği müddetçe- berrak veya süt beyazına yakın, şeffaf bir renktedir.
Yapışkan ve sümüksü bir kıvamı olup, yumurta akı ile benzerlik gösterir. Islak ve kaygan yapılı olan vajinal akıntı; çoğu zaman kokusuz iken, bazı durumlarda kokuluolabilir. Normal vajinal akıntıda kan bulunmaz. Kan görülmesi arka planda bir hastalık olduğuna işaret ediyor olabilir.

• Önerilen İçerik: Miyom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Normal Vajinal Akıntı Neden Önemli?

Vajinanın asidik bir yapısı vardır. Bu, hastalık oluşturmayan yararlı bakteri florasının yani laktobasillerin oluşumu noktasında son derece mühimdir.
İşte her kadında üreme çağının doğal bir sonucu olarak gerçekleşen vajinal akıntı; enfeksiyonlara karşı bariyer görevi üstlenen bu bakteri oranının, uygun seviyede tutulabilmesine imkân tanır. Böylelikle hem vajen dokusu korunur, hem zararlı patojen mikroorganizmalar çoğalma fırsatı bulamaz.

• Tavsiye Yazı: Kasık Mantarı Nedir?

Vajinal Akıntı Neden Olur?

Vajen, vulva gibi yapılar -cildimiz ve bağırsaklarımız başta olmak üzere vücudumuzun her bölgesi gibi- çeşitli mikroorganizmalar barındırır. Ne var ki; bunlar vajen bölgesine zarar vermeyecek türden, faydalı mikroorganizma türleridir. Vajinanın lokal ve doğal florasını korurlar. İşte herhangi bir hastalıktan kaynaklanmayan vajinal akıntılar bu mikroorganizmaların etkisiyle oluşur ve normal, hatta normalin ötesinde gerekli kabul edilir.
Bunun yanı sıra diğer normal vajinal akıntı nedenleri şöyle sıralanabilir:
1. Adet dönemi öncesinde akıntı miktarı artış gösterir.
2. Hamilelikte vajinal akıntı oranı artabilir ve leke, kan, kasık ağrısı gibi şikâyetler yoksa normal akıntılar endişelenmeyi gerektirmez, bebeğe de zararı olmaz. Ayrıca gebelik başlangıcında, embriyo rahme yerleşirken hafif kanama şeklinde, kahverengi vajinal akıntılar oluşabilir.)
3. Yumurtlama dönemi daha yoğun vajinal akıntı görülür.
4. Cinsel uyaranlar vajina içerisindeki bezlerin daha fazla salgı üretmesine yol açar.

Renkli Vajinal Akıntı Neden Olur? – Kötü Kokulu Vajinal Akıntı Neden Olur?

Vajinal akıntı renkleri anlamları nedir? Vajina ortamındaki mikroorganizma dengesinin bozulması bölgenin doğal florasına zarar verir. Bunun sonucunda ise kıvam, miktar veya renk olarak her zamankinden farklı, olağandışı akıntılar görülür.

Yeşil, sarı, kötü kokulu, lekelenme tarzında, kanlı veya buna benzer anormal vajinal akıntıların sebepleri ise şunlardır:
1. Candida Albicans enfeksiyonu başta olmak üzere vajinadaki mantar hastalıkları,
2. Bakteriyel vajinosise,
3. Bakteriyel Vajinosis-Gardnerella Vaginalis enfeksiyonu,
4. Bademcik, idrar yolu, orta kulak iltihabı ve zatürre gibi rahatsızlıklar için kullanılan antibiyotikler (Zira bunların; vücutta bulunan zararlı bakterilerle birlikte, vajinadaki faydalı laktobasilleri de öldürüp enfeksiyonlara davetiye çıkarması muhtemeldir.),
5. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (Örneğin; Garnerella vaginalis, Frengi Hastalığı-Sfiliz-Tripenoma Pallidum, Neisseria Gonorrheae-Gonore-Bel Soğukluğu, Klamidya enfeksiyonu),
6. Düşük yapmak,
7. Vajinit enfeksiyonu,
8. Hormonal problemler,
9. Trikomoniyaz adlı enfeksiyon,
10. Sık cinsel ilişki,
11. Partner sayısının birden fazla olması veya partner değiştirmek,
12. Jinekolojik sorunlar (Polip, yumurtalık kisti vb.),
13. Yoğun ve kronik stres, 
14. Servisit (Rahim ağzı enfeksiyonu),
15. Mikoplasma ve Ureaplasma enfeksiyonları,
16. Spiral kullanmak,
17. Pelvik inflamatuvar hastalık (Üst genital system enfeksiyonu),
18. Genital bölgeye uygulanan cerrahi girişimler,
19. Rahim ağzı (serviks) kanseri,
20. Kontrolsüz diyabet ve benzeri sistemik hastalıklar,
21. Sigara kullanımı,
22. Vajinal duş yapmak,
23. Steril olmayan kürtaj ve doğum operasyonları,
24. Vajina temizliğinin yeterince iyi yapılmaması (Tuvalette arkadan öne doğru silip makat bölgesindeki mikropları vajinaya bulaştırmak, adet kanaması olduğu dönemlerde sık sık ped değiştirmeyi ihmâl etmek vs.),
25. Yetersiz beslenme ve kötü çevre koşulları gibi faktörler,
26. Genital bölgenin kuru tutulmaması, nemli veya havasız kalması (Çok dar kıyafetler giymek; boyalı, renkli veya sentetik naylon iç çamaşırlar tercih edilmesi bu bölgenin hava almasını engelleyebilir.),
27. Sık sık havuza veya denize girilmesi, 
28. Hijyenik olmayan tuvaletlerin kullanımı,
29. Islak bikini / mayo ile durmak,
30. Steroid ilaçların veya doğum kontrol haplarının yan etkisi,
31. Aşırı fiziksel aktivite,
32. Aerobik Vajinit,
33. Vücudun susuz kalması,
34. Trichomonas Vaginalis,
35. Vajina bölgesinde kozmetik veya tahriş edici bir ürün kullanmak (Örneğin; temizleme jelleri, losyonlar, sabun, duş jeli, vazelin içeren kremler, parfümlü tuvalet kâğıdı vb.).

Vajinal Akıntı Ne Zaman Tehlikeli?

Şu durumlarda vajinal akıntı normal olarak değerlendirilmez ve acilan bir jinekoloğa başvurulması gerekir:
1. Akıntı miktarının normale göre artmış olması,
2. Akıntının yapısında veya renginde farklılık meydana gelmesi (Örneğin; daha kalın, kalıp hâlinde veya pembe kırmızı, sarı, kahverengi ya da yahut veya yeşil olması),
3. Pıhtı gibi, peynir kıvamında, koyu akıntı görmek,
4. Akıntıya ateş ve karın ağrısı gibi durumların eşlik etmesi,
5. Cinsel ilişki sonrası veya adet dönemleiri arasında kanama,
6. Kanlı, köpüklü ya da kötü kokulu akıntı,
7. İdrar yaparken ağrı, sık idrara çıkma,
8. Alt karın bölgesinde ve uyluk aralarında ağrı hissetmek (Pelvik ağrı),
9. Akıntıyla beraber; genital bölgede kızarıklık, acı, ödem, kaşıntı, batma, tahriş, sızı, yanma, pelvik apse gibi şikâyetlerin mevcut oluşu,
10. Cinsel ilişkide yanma veya ağrı.

Vajinal Akıntı Nasıl Geçer? – Vajinal Akıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kokusuz, beyaz-şeffaf, normal vajinal akıntı tedavi gerektirmez. Bunu engellemeye çalışmak hem anlamsız, hem zararlıdır. Çünkü yazımızın başında da belirttiğimiz gibi söz konusu doğal akıntılar vajinanın sağlıklı kalabilmesinde büyük rol oynar.
Fakat az evvel saydığımız şikâyetlerden biri veya birkaçı mevcutsa, fizyolojik olmayan bu vajinal akıntının tedavi edilmesi gerekir. Uygulanacak yöntem ise akıntının nedenine bağlıdır. Örneğin; mantar enfeksiyonları çoğu zaman lokal olarak tedavi edilir ve bunun için, jel veya krem formundaki ilaçlardan yararlanılır. Bazı durumlarda yalnızca kadının tedavi edilmesi yetmez, partnerinin de tedavi olması gerekir.

Bu noktada en sık başvurulan bazı vajinal akıntı tedavi yollarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Probiyotikler,
2. Ağızdan alınan antibiyotikler, tinidazole veya metronidazol ilaçları,
3. Östrojen içerikli vajinal kremler,
4. Lokal kullanılan vajinal tabletler (Ovullar).
Siz de; anormal boyutta bir vajinal akıntı ile karşı karşıya iseniz, hiç vakit kaybetmeden Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorları kadromuzdaki hekimlerden birine randevu alabilirsiniz.

Yayın tarihi: 09.Aralık.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur