Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Yutkunurken Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Yutkunurken Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Yutkunurken Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Yutkunurken boğaz ağrısı neden olur? Yutkunamıyorum, boğazım ağrıyor diyenler ne yapmalı? Yutkunurken boğaz ağrısı nasıl geçer? Yutkunurken tek taraflı boğaz ağrısı neden olur? KBB branşının cevapladığı bu sorular, her yaştan insan için merak konusu olabiliyor. Yutkunurken boğaz ağrısı; özellikle kış aylarında, havanın kuruması ve enfeksiyon riskinin artış göstermesi gibi nedenlere de bağlı olarak daha sık yaşanıyor. Boğazda zorlanma, kaşıntı hissi, yanma gibi şikâyetlerin de eşlik ettiği bu rahatsızlık verici durum, bazen önemli bir hastalığın belirtisi de olabiliyor. Zaten boğaz ağrısı başlı başına bir hastalık olarak değerlendirilmeyip, semptom olarak kabul ediliyor. Bilhassa viral enfeksiyonlardan kaynaklı nezle (soğuk algınlığı), grip ve benzeri rahatsızlıklar, yutkunurken boğaz ağrısı hissetmenin yaygın nedenlerinden biri durumunda.

Özel Aktıp Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları bölümü hekimlerinden Op. Dr. Serhat VAPURLUOĞLU, yutkunurken boğaz ağrısının sebepleri ve çözüm yollarına ilişkin bilgi verdi.

Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğaz ağrısı; boğaz bölgesinde meydana gelen tahriş neticesinde kuruluk, yutkunma zorluğu, hassasiyet, kaşıntı gibi belirtilerin de eşlik ettiği, konuşma ve yutma gibi eylemler sırasında artış gösteren ağrıyı ifade eder. Boğazın iltihaplanmasından dolayı ağrı ile beraber geniz akıntısı da görülebilir.
Viral enfeksiyonlardan kaynaklanan boğaz ağrısı şikâyeti genelde bir hafta sürer. Ancak 2-3 haftadır devam eden boğaz ağrısı varlığında KBB doktorları tarafından muayene yapılması ve sorunun nedenine göre bir tedavi uygulanması gereklidir.

• Ayrıca en yaygın KBB sorunlarından biri olan dış kulak yolunda iltihap hakkında bilgi almak için şu içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz: Dış Kulak Yolu İltihabı

Yutkunurken Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Bu duruma neyin yol açtığı doğrultusunda boğaz ağrısının belirtileri farklılık gösterir. Fakat genel olarak en sık yaşanan boğaz ağrısı belirtileri ve semptomları şunlardır:
1. Boğazda kaşıntı hissi,
2. Konuşma veya yutkunma sırasında ağrının kötüleşmesi,
3. Çene veya boyunda ağrılı şişlikler,
4. Yutmada güçlük çekmek,
5. Bademciklerde görülen irin veya beyaz lekeler,
6. Boğuk bir ses,
7. Bademciklerin şişmesi.
Diğer taraftan; boğaz ağrısına yol açan enfeksiyonlar, şu şikâyetleri beraberinde getirebilir:
1. Hapşırma,
2. Burun akması,
3. Ateş,
4. Öksürük,
5. Vücut ve baş ağrısı,
6. Bulantı ve kusma.

Yutkunurken Şiddetli Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Şu belirtiler ciddi bir sağlık sorunu olduğuna işaret ediyor olabilir. O nedenle aşağıdaki şikâyetlerle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden doktora görünmek gerekir:
1. Nefes almada zorluk,
2. Gırtlak veya boyunda yumru,
3. Yüz veya çene bölgesinde şişme,
4. Balgam veya tükürükte kan,
5. Ateş (38.3° C),
6. Ağzı açmakta güçlük,
7. Salya akıtma,
8. Nefes alma sırasında sesin tizleşmesi,
9. Boğazda şiddetli acı.

Yutkunurken Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Özofajit, strep boğaz ve bademcik iltihabı, yutkunurken boğaz ağrısının başlıca sebeplerinden birkaçıdır. Bunların yanı sıra şunlar da yutkunurken boğaz ağrısının diğer nedenlerindendir:
1. Mevsimsel geçiş,
2. Enfeksiyöz Mononükleoz (Mono-öpücük hastalığı),
3. Farenjit hastalığı,
4. Boğaz ve küçük dilde oluşan aftlar
5. Larenjit,
6. Bronşit,
7. Kronik burun tıkanıklığı sebebiyle devamlı ağızdan nefes almak, bunun sonucunda boğaz kuruluğu,
8. Krup Hastalığı,
9. Grip, soğuk algınlığı vb. viral enfeksiyonlar,
10. Sigara kullanımı, tütün çiğnemek,
11. Kızamık,
12. Oral pamukçuk adlı mantar enfeksiyonu,
13. CMV (Sitomegalovirüs) enfeksiyonu,
14. Gırtlak, dil ve boğazdaki tümörler,
15. Ağzı açık uyumaya bağlı olarak boğazın kuruması,
16. Nem yetersizliği nedeniyle havadaki kuruluk,
17. Coronavirüs,
18. Ekşi, acı veya baharatlı yiyeceklerin boğazda tahrişe yol açması,
19. Bakteriyel enfeksiyonlar,
20. Solunum hastalıkları,
21. Mide sorunları,
22. Alerjik reaksiyonlar ve astım gibi çeşitli alerjik rahatsızlıklar; polen, toz, küf veya evcil hayvan tüyü gibi maddelere karşı alerji,
23. Orta kulak iltihabı,
24. Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD),
25. Geniz akıntısı,
26. Diş eti enfeksiyonu veya diş apsesi,
27. Aşırı alkol tüketimi,
28. Uzun süre ağlamak, bağırmak, dinlenmeden veya yüksek sesle konuşmak,
29. Sinüslerde enfeksiyon, sinüzit,
30. Bağışıklık sisteminin zayıflığına bağlı olarak enfeksiyonlara yatkınlık (Kanser tedavisi, kötü beslenme, diyabet hastalığı, yorgunluk ve stres bağışıklık sisteminin direncini düşüren faktörlerden bazılarıdır.),
31. Soluk borusunu saran minik kıkırdak kapağının şişmesi,
32. Tahriş edici özelliği bulunan kimyasallar, egzoz, sigara dumanı, hava kirliliğine maruz kalmak,
33. Yaralanma (Boyun bölgesine kesik veya darbe almak gibi.),
34. Boğazda apse (Bu enfekte olmuş doku alanları, ‘peritonsiller apse’ olarak da bilinir.),
35. HIV enfeksiyonu.

Hamilelikte Yutkunurken Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte anne adaylarının vücudu hormonal değişimler nedeniyle daha hassaas olacağı için enfeksiyona yakalanmaları kolaylaşabilir. Bunun yanı sıra hamilelerin sıkça karşılaştığı mide reflüsü de yutkunurken boğaz ağrısı ve öksürük şikâyetlerine sebebiyet verebilir.

• Tavsiye İçerik: Hamilelikte Kasık Ağrısı Olur mu?

Yutkunurken Boğaz Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Boğaz ağrısının teşhisinde öncelikle fiziksel muayene yapılır. Doktor; kulaklara, burun deliklerine ve boğaza bakar, lenf bezleri şişmişse onları yakından inceler.
Gerekiyorsa; balgam ve boğaz kültürleri, cilt ve kan testleri de yutkunurken boğaz ağrısı tanısı için kullanılan yöntemler arasındadır.

• Önerilen İçerik: Kulak Kiri (Buşon)

Yutkunurken Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Grip, soğuk algınlığı ve bunun gibi viral enfeksiyonlardan kaynaklanan boğaz ağrıları genellikle istirahat ve bol sıvı tüketimiyle düzelir.
Bazı durumlarda ise yutkunurken boğaz ağrısı tedavisi için ağrı kesici reçete edilir. Eğer bakteriyel enfeksiyon söz konusuysa antibiyotik verilecektir. Semptomlar hafiflese bile antibiyotik tedavisinin yarıda bırakılmaması ve hekimin bildirdiği süre boyunca devam ettirilmesi lâzımdır.
Bunların yanı sıra; farklı bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan boğaz ağrısı, ilgili rahatsızlığın türüne ve şiddetine göre tedavi edilir. Örneğin; doktorunuz asit reflü nedeniyle boğaz ağrısı yaşadığınızı tespit ettiyse, buna uygun bir mide ilacı yazabilir.
Ayrıca unutulmamalıdır ki; bol su içmek, yutkunurken boğaz ağrısı tedavi sürecinde önemli bir yer tutar. Çünkü su, boğazı yumuşatıp nemlendirir. Bu da tahrişin ve ona bağlı ağrının azaltılmasında oldukça etkilidir.

• Hemen Öğrenin: Kekemelik Genetik mi?

Yutkunurken Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Enfeksiyon veya tıbbî tedavi gerektiren bir sağlık sorunu olmaması hâlinde, yutkunurken boğaz ağrısı doğal tedavi yöntemleriyle de iyileştirilebilir. Onlardan bazıları şunlardır:
1. Tavuk suyu çorbası,
2. Ilık tuzlu suyla gargara,
3. Hatmi, ıhlamur, kekik, ekinezya, papatya, zencefil, nane çayları,
4. Bal, limon ve sıcak su karışımı,
5. Meyan kökünü suyla karıştırıp gargara yapmak veya ağızda çiğnemek.
6. Ayrıca; boğaz pastili almak, uyurken bir buharlaştırıcı veya nemlendirici kullanmak, nem veya buhar banyosu yapmak da yutkunurken boğaz ağrısına iyi gelen şeyler arasındadır.
Bunların yanında; boğaz ağrısından muzdarip kişilerin, tedavi sürecini hızlandırmak adına kkişisel hijyene ekstra dikkat etmesi gerekir.
Mikroplardan kaçınma ve boğaz enfeksiyonu riskinin önlenmesi noktasında ise; hapşırdıktan, öksürdükten veya tuvalet kullanımından sonra elleri sabunla yıkamak, ortak kullanılan -uzaktan kumanda, telefon- gibi eşyaların düzenli olarak temizlenmesi gibi davranışlar büyük önem taşır.
Yutkunurken boğaz ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Ne iyi gelir? Artık biliyorsunuz. Yine de bu yazıdaki bilgilerin tanı veya tedavi niteliği taşımadığını unutmayın. Boğaz ağrısından şikâyetçiyseniz, doğru teşhis ve rahatsızlığınızın etkili tedavisi için KBB doktorlarımızdan birine randevu alarak sağlığınız için en doğrusunu yapın!

Yayın tarihi: 12.Ekim.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur