Herhangi bir sebepten ötürü yaşamı kesintiye uğramış hastalara temel ve ileri yaşam desteği uygulayarak hayatta kalmalarını sağlamaya yönelik tedavileri Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı hekimleri gerçekleştirir.
Hastanın, operasyonu ağrısız ve güvenli bir şekilde geçirmesi çeşitli ilaçlar yardımıyla sağlanır. Anestezik ilaçlar sayesinde bedenin tümü ya da bir kısmı duyarsız hale getirilir. Böylece hasta ameliyatı konforlu ve ağrısız bir şekilde geçirirken hekim de operasyonu uygun koşullarda gerçekleştirme imkânı bulur.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı hekimin görevi, hastayı operasyona hazırlamakla başlar. Hastayla tanışarak tıbbi geçmişi, kullandığı ilaçlar, alerjileri hakkında bilgi alan ve operasyon öncesi yapılan tetkikleri inceleyen Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı hekim, elde ettiği sonuçların ışığında olası riskleri göz önünde bulundurarak hastayı ameliyata en uygun şekilde hazırlar.
Operasyon süresince hastanın başucunda bulunarak kalp, akciğer, beyin, böbrek gibi hayati organlarının fonksiyonlarını takip edip kontrol altında tutarlar ve bunun için ilaçların uygun oranda verilmesini sağlarlar.
Operasyon sırasında uygulanacak anestezi türüne ameliyatı gerçekleştirecek hekim ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı birlikte karar verir. Hekimler anestezi türüne karar verirken hastanın genel durumu, hastalıkları, ameliyat bölgesi ve hastanın tercihini göz önünde bulundururlar. Operasyonlar yukarıda saydığımız kriterler çerçevesinde; genel anestezi, spinal anestezi, epidural anestezi, sinir bloğu anestezisi ve lokal anesteziden biri tercih edilerek gerçekleştirilir.