Böbrek taşı problemi yaşayan hastalara, ağrı çekmeden ve kısa sürede sosyal yaşama dönebilme imkanı veren kesisiz kapalı ameliyat yöntemi "Perkütan Nefrolitotomi", Bartın'da ilk olarak AKTIP HASTANESİ'nde uygulanmaya başlandı.
Sağ böbrek taşı olan Afrika'dan gelen hastamıza, Uzman Üroloji Doktorumuz Bülent Çelik tarafından perkutan nefrolitotomi operasyonu uygulanarak hasta sağlığına kavuşturuldu.
PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ YÖNTEMİ NEDİR?
Perkütan Nefrolitotomi yöntemi, böbrek taşı hastalığının tedavisinde uygulanan açık ameliyat ve dışardan taş kırma yöntemlerine alternatif bir operasyondur.
HIZLI VE YOK DENECEK KADAR AZ AĞRILI BİR İYİLEŞME SAĞLAR
Açık ameliyat yönteminden çok farklıdır. Açık ameliyatta vücutta derin kesiler olduğu için hastanın sosyal yaşama dönebilme süresi 2-3 ayı bulurken, ameliyat yerindeki hassasiyet de ağrıya neden olabilmekte.
Dışardan taş kırma yönteminde, kırılan taşlar doğrudan değil, idrar yolu ile vücuttan atılır. Taşların tamamı bir anda vücuttan çıkmadığından, idrar yolu ile vücuttan atılan taş, bu süreçte hastaya ağrı veriyor ve işlem uzun sürüyor.
Kapalı cerrahi yöntemi olan Perkütan Nefrolitotomi'de ise ameliyat, vücutta açılan küçük bir kesiden yapılır, bu nedenle ameliyata bağlı ağrı çok azdır. Ameliyat yeri çok küçük olduğu için, hastanın ağrısı yok denecek kadar az olur ve kozmetik olarak da cerrahi bir kesi hattı oluşmaz. Ameliyat yerine pansuman gerekmezken, yaranın iyileşme süresi 2-3 günü geçmiyor. Hasta, ameliyat sonrasında olağanüstü bir durum gelişmediği sürece 1-2 gün içinde taburcu olabiliyor ve bu süreci minimum ağrı ile geçiriyor.
Perkütan Nefrolitotomi, ameliyathanede ve anestezi altında uygulanan 2-3 saatlik bir ameliyattır. Yöntem, uygun hastalara öncelikli tedavi olarak sunulmaktadır.
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Bülent Çelik