Deniz ve havuz sonrası kulak enfeksiyonu, Denizde kulağa su kaçarsa enfeksiyon olur mu? Havuz sonrası kulağa kaçan su enfeksiyon yapar mı? Deniz ve havuz sonrası kulak enfeksiyonu, yaz döneminde yaygın görülen sağlık problemlerinin başını çekiyor. Bu durumla karşılaşmak istemeyenlerin hem havuz veya denize girmeden önce, hem de bu tür aktiviteler sonrasında uygulaması gereken önemli tedbirler bulunuyor. Kulakta akıntı, kızarıklık, ağrı, şişlik ve benzeri belirtilerle kendini gösteren kulak enfeksiyonunun tedavisi genelde çeşitli damla ve ilaçlarla yapılıyor.
Özel Aktıp Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları branşı hekimlerinden Op. Dr. Serhat VAPURLUOĞLU, havuz ve deniz sonrası kulak enfeksiyonu ile ilgili bilgi verdi.
Kulak Enfeksiyonu Nedir?
Kulağın bakteri, mantar, virüs gibi zararlı mikroorganizmalar nedeniyle iltihap kapması durumuna, ‘kulak enfeksiyonu’ (otitis eksterna) veya ‘yüzücü kulağı’ denir. Enfeksiyon dış kulak yolunda gerçekleşebileceği gibi, orta kulak veya kulak zarı gibi bölgeleri de etkileyebilir.
Duşta; göl, havuz veya denizde kulağa su kaçması, kulakta enfeksiyon oluşumunun yaygın nedenlerinden biridir. Tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sorunlara yol açabilen bu duruma acilen müdahalede bulunulması gerekir.
• Önerilen İçerik: Kulak Kiri (Buşon)
Deniz ve Havuz Sonrası Kulak Enfeksiyonu Neden Olur?
Kirli sularda yüzmek, bu durumun başlıca nedenidir. Ayrıca su tamamıyla temiz olsa da kulağın nemli kalması veya dalma çıkma yahut denize balıklama atlama ve benzeri suya bağlı travmalar, mantarların veya bakterilerin kulakta çoğalmasına, böylece enfeksiyona yol açabilir.
Çocuklar, -özellikle kulak tüpü olanlar- havuz ve deniz sonrası enfeksiyona karşı daha yüksek risk altındadır. Zira yüzerken sıvının orta kulağa kaçması, bu bireylerde daha yoğun bir akıntı ve güçlü bir enfeksiyon oluşturabilir. Yine; sedef veya egzama gibi cilt rahatsızlıkları bulunanlar, kulak zarı delik olanlar da enfeksiyonlara karşı son derece hassastır.
• İlgili İçerik: Dış Kulak Yolu İltihabı
Deniz ve Havuz Sonrası Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Enfeksiyonun hafif, orta veya ileri evrede oluşuna göre şikâyetler değişir. Buna göre, deniz ve havuz sonrası kulak enfeksiyonu belirtileri genel olarak şu şekildedir:
1. Kaşıntı,
2. Kızarıklık,
3. Kulakta kokusuz ve berrak ya da kötü kokulu, renkli akıntı,
4. Ağrı,
5. Kulakta şişme,
6. Dolgunluk, basınç veya tıkanıklık hissi,
7. İşitme duyusunda azalma, sesleri boğuk duyma.
8. Enfeksiyonun şiddetli olması hâlinde ağrının yüz, boyun ve kafa bölgesine yayılması mümkündür. İleri derecedeki enfeksiyon vakalarında kulak kanalının tamamen tıkandığı gözlemlenebilir. Ayrıca bu durumda boyundaki lenf düğümleri şişebilir ve yüksek ateş de ortaya çıkabilir.
Deniz ve Havuz Sonrası Kulak Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
Kulak enfeksiyonunun tedavisinde hekimler öncelikle kulağı iyice temizler. Mantar ve deri artıkları, bakteriyel artıklar giderilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda gerekirse gerekirse ağızdan antibiyotik ve lokal antibiyotikli damlalar; mantar enfeksiyonlarında topikal krem sprey kullanılabilir. Eğer kulak zarında delinme varsa damla kullanımı sakıncalı olabilir. Tüm bu durumlarda belli bir süre kulağa su kaçırmamak gerekir.
Alkollü solüsyon, beyaz sirke ve benzeri maddeler de kulak enfeksiyonu tedavisi için öneriliyor olmasına rağmen; kişiler bu tür malzemeleri kulağına temas ettirmekten kaçınmalı, enfeksiyon belirtileri mevcutsa durumu kendi kendine iyileştirmeye çalışmak yerine mutlaka KBB uzmanına muayene olmalıdır.
• İlginizi Çekebilir: Orta Kulak İltihabı
Deniz ve Havuz Sonrası Kulak Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?
Yaz tatilinizin kâbusa dönmesini istemiyorsanız, kulak enfeksiyonundan korunmak için şunlara dikkat etmelisiniz:
1. Temizliğinden emin olmadığınız sularda yüzmeyin.
2. Yakın zamanda kulak ameliyatı veya enfeksiyonu geçirdiyseniz, yüzmenin size uygun bir aktivite olup olmadığını doktorunuza danışın.
3. Bone veya kulak tıpası kullanın.
4. Yüzdükten sonra kulaklarınızı yavaşça silerek kurulayın.
5. Suyun kulak kanalınızdan akmasına yardımcı olmak için kafanızı yana doğru eğin. Kulağınızdan en az bir fit yani ortalama 0,3 metre uzakta tutmak ve en düşük ayara getirmek şartıyla, kulaklarınızı saç kurutma veya fön makinesi yardımıyla da kurutabilirsiniz.
6. Kulaklarınızı çubuk, parmak veya başka bir şey ile karıştırmaktan uzak durun.
Deniz ve havuz sonrası kulak enfeksiyonu neden olur? Nasıl tedavi edilir? Açıkladık. Siz de bu rahatsızlıktan muzdaripseniz kulak sağlığınıza ciddi zararlar vermeden önce harekete geçmeli, erken tanı ve tedavi için KBB uzmanına görünmelisiniz.
Yayın tarihi: 17.Şubat.2024
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."