Dış kulak yolu iltihabı tedavisi nasıl yapılır? Dış kulak yolu iltihabı belirtileri nelerdir? Dış kulak yolu iltihabı nasıl geçer? Dış kulak yolu iltihabı, kulak kepçesi ve kulak zarı arasındaki bölümde ortaya çıkan enfeksiyon şeklinde tanımlanıyor. ‘Otitis externa’ diye de bilinen bu iltihap, özellikle yüzücülerde daha sık görülüyor. O nedenle ‘yüzücü kulağı’ olarak da isimlendiriliyor.
Genellikle bakterilerin kulak cildini istilâ etmesi nedeniyle gelişen bu durum; berrak ve kokusuz akıntı, hafif kaşıntı gibi belirtilerle kendini göstermeye başlıyor. Tedavisinde ise iltihabın nedenine bağlı olarak çeşitli damla ve ilaçlardan yardım alınıyor.
Özel Aktıp Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları branşı hekimlerinden Op. Dr. Serhat Vapurluoğlu, dış kulak yolu iltihabına ilişkin önemli bilgiler verdi.
Dış Kulak Yolu İltihabı Nedir? – Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu Nedir?
Kulak zarıyla kulak kepçesi arasında kalan bölüm, dış kulak kanalına ev sahipliği yapar. Burada gerçekleşen enfeksiyon ise, dış kulak yolu iltihabı (otitis externa) adını alır.
Başka bir ifadeyle; kulak kanalı derisinde meydana gelen ve tipik olarak bakterilerin sebep olduğu akut enfeksiyon, dış kulak yolu iltihabıdır.
Sık aralıklarla ve uzun süre suya maruz kalmak, kulak kanalının direncini düşürerek onu iltihaplanmaya karşı savunmasız hâle getirir. Bundan ötürü dış kulak iltihabına ‘yüzücü kulağı’ da denir.
Bu enfeksiyon; bilhassa deniz, göl ve kirli sulardan bulaşan 'Psödomanas aeruginosa' gibi bakterilere veya mantarlara bağlı olarak ortaya çıkar. Kulağın nemli bırakılması enfeksiyon oluşma riskini kuvvetlendirir.
• Önerilen İçerik: Kulak Mantarı Tedavisi
Dış Kulak İltihabı Neden Olur? – Dış Kulak Yolunda İltihap Nedenleri:
Nem maruziyeti, dış kulak yolu enfeksiyonunun temel nedenidir. Çok sık duş almak veya banyo yapmak, sık aralıklarla yüzmek ya da su sporlarıyla uğraşmak da yine dış kulak yolu enfeksiyonuna yol açabilir.
Özellikle bakımsız havuzlarda veya yüksek bakteri barındıran göl sularında yüzmeyi tercih etmek, enfeksiyon gelişme olasılığını güçlendirir.
Kulak kanalının içerisinde su kaldığı zaman bu, orada bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam meydana getirir. Virüs bakteri veya mantarlardan kaynaklı enfeksiyonlar dış kulakta iltihaplanma oluşmasını tetikleyebilir. Öte yandan bazı lokal cilt rahatsızlıkları ve bulaşıcı nitelik taşımayan sistemik hastalıklar dış kulak yolu enfeksiyonu yapabilir.
Buna göre, dış kulak yolu iltihabı nedenleri olarak şunları sayabiliriz:
1. Kontakt dermatit,
2. Sedef hastalığı,
3. Alerji veya tahrişe bağlı gelişen atopik dermatit,
4. Lupus,
5. Seboreik Dermatit,
6. Kulak kanalının dar olması (Çünkü yeterince geniş olmayan kulak kanalı suyu daha fazla tutar. Bu ise iltihap riskini artırır. Ondan dolayı çocuklarda dış kulak yolu enfeksiyonu görülme ihtimâli daha yüksektir.),
7. Saç boyası veya saç spreyi, mücevher gibi ürünlerin deride alerjiye yol açması,
8. Kulağın pamuklu çubuk ile sert bir şekilde temizlenmesi,
9. Başkasıyla aynı kulaklığı ortak kullanmak,
10. Daha önce kulak enfeksiyonu geçirmiş olmak,
11. Sürekli işitme cihazı ya da kulaklık takmak,
12. Kulağı karıştırmak yahut yoğun bir şekilde kaşımak (Bu davranışlar, kulak kanalını kaplayan ince ve hassas yapılı cilde zarar verir. Bu da kulakları enfeksiyona açık hâle getirir.)
Diğer taraftan; şu kişiler de, dış kulak yolunda enfeksiyon riskine karşı daha dikkatli olmalıdır:
• Organ nakli geçirenler,
• Kontrol altına alınamamış diyabeti olanlar,
• Radyoterapi veya kemoterapi görenler,
• AIDS hastaları,
• Beslenme bozukluğu bulunanlar,
• Kronik bir hastalığı olan kişiler.
Dış Kulak Yolu İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Bu belirtiler başlangıçta hafif seyreder. Ancak enfeksiyon ilerlediği veya farklı alanlara yayıldığı zaman şiddetlenir. Şöyle ki;
Hafif Dış Kulak İltihabı Belirtileri:
1. Kulaktan kokusuz, berrak bir akıntı gelmesi,
2. Kulakta rahatsızlık ve ağrı hissi (Bu, kulak kepçesini çekince daha da artar. Kulak yolunun hemen önünde bulunan kıkırdak çıkıntıya bastırmak, çiğneme vb. kulağın hareket ettiği hareketler de ağrıyı şiddetlendirir.),
3. Hafif kızarıklık,
4. Dış kulak yolunda kaşıntı.
Orta Dereceli Dış Kulak İltihabı Belirtileri:
1. İşitmede azalma,
2. Kulakta dolgunluk hissi ve tıkanıklık,
3. İrin akıntısı veya kötü kokulu, sarı ya da yeşil-sarı renkli akıntı,
4. Kızarıklığın şiddetlenmesi ve daha geniş bir alana yayılması,
5. Kulak akıntısının artması,
6. Belirgin ve zonklayıcı tarzda kulak ağrısı,
7. Kulak derisinin döküntülü ve pullu görünmesi,
8. Kulak kanalındaki kaşıntının artış göstermesi.
İleri Evre Dış Kulak Yolu İltihabı Belirtileri:
1. Yüksek ateş,
2. Boyundaki lenf bezlerinde şişme,
3. Dış kulakta şişlik veya kızarıklık,
4. Kulak kanalının tamamen tıkanması ve bu nedenle işitmede aşırı güçlük çekmek,
5. Kulak, boyun veya yüz çevresine yayılan şiddetli ağrı.
Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşmanız hâlinde -şikâyetleriniz hafif şiddette olsa bile- KBB uzmanına başvurmayı ihmâl etmeyin. Zira olası bir iltihabın tedavisi için geç kalındığı takdirde çevre dokulara yayılarak daha ciddi sorunlara neden olabilir.
Dış Kulak Yolu İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?
Kulak muayenesi yapmak ve hastanın şikâyetlerini dinlemek, tanı için genellikle yeterli olur. Fakat enfeksiyon ileri aşamadaysa veya dirençliyse ayrıntılı bir değerlendirmeye ihtiyaç duyulabilir.
Tedaviye yanıt vermeyen olgularda, iltihap nedeni mikroorganizmayı kesin olarak belirleyebilmek için kulaktan döküntü veya akıntı örneği alınır. Ardından bu numune laboratuvar ortamında incelenir ve böylelikle dış kulak yolu enfeksiyonu tanısı netlik kazanır.
• İlginizi Çekebilir: Kulağa Su Kaçması Nasıl Geçer?
Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak kanalının iyileşmesini sağlamak ve enfeksiyonu durdurmak için, genellikle damla formundaki ilaçlardan faydalanılır. Bunlar ise çoğunlukla şu bileşenlerin bir kombinasyonunu ihtiva eder:
1. Antifungal ilaçlar (Mantardan kaynaklanan enfeksiyonlarla savaşır.)
2. Antibiyotik (Ağızdan alınarak kullanılır. Ciddi enfeksiyon vakalarında gerek duyulan bir tedavi yöntemidir.)
3. Steroid içeren damlalar (İltihaplanmayı azaltır ve enfeksiyonun neden olduğu şikâyetleri hafifletir.)
4. Asidik çözeltiler (Kulaktaki antibakteriyel ortamı yeniden oluşturmak ve kulağa eski dengesini geri kaazandırmak amacıyla bu ürünlerden yararlanılır.)
Öte yandan; kulak küreti, vakum cihazı gibi araçlar da bu tedavinin bir parçası olarak tercih edilebilir. Söz konusu âletler; kulaktaki birikinti, akıntı, kir ve diğer kalıntıları temizlemeye yarar.
Ayrıca dış kulak yolu tedavisi uygulanırken, enfeksiyonun ciddiyetine ve türüne bağlı olarak ağrı kesiciler de reçete edilebilir.
Eğer hastanın kulağında cilt altı irin toplanması mevcutsa, o bölge steril bir iğne yardımıyla delinir ve içerideki pis sıvı boşaltılır.
Tedavi sırasında kulağı ovma, kaşıma gibi davranışlardan uzak durulmalıdır. Aksi takdirde bunlar, mevcut iltihabın daha da çoğalmasına yol açabilir.
• Benzer İçerik: Orta Kulak İltihabı
Dış Kulak İltihabı Nasıl Önlenir?
Yaygın bir sağlık sorunu olan dış kulak yolu enfeksiyonunu engellemek için şunlara dikkat etmelisiniz:
1. İşitme cihazınıza karşı alerji veya egzama gibi durumlar yaşıyorsanız bunun için tedavi olun.
2. Kulakları kuru tutun. Özellikle tedavi süreci devam ederken buna ekstra hassasiyet gösterin.
3. Yakın zamanda kulak ameliyatı veya enfeksiyonu geçirdiyseniz, yüzme öncesi hekiminize danışın. Çünkü bu dönemde olanlar iltihaba daha yatkındır.
4. Banyo yaparken kulağınıza şampuan veya su girmemesine özen gösterin.
5. Yüzerken kulağınıza su kaçmasını önlemek için kulak tıkacı gibi koruyucu ürünlerden faydalanın. Deniz veya havuzun temizliğinden emin değilseniz girmeyin.
6. Kulağınız neme maruz kaldıktan sonra yumuşak bir pamukla nazikçe kurulamayı unutmayın.
7. Hekiminizin önerdikleri dışında kulağınıza farklı bir ilaç damlatmaktan kaçının.
8. Kulağınızı tahriş edici kimyasallardan koruyun. Saçınıza boya, sprey gibi ürünler uygulayacaksanız; önce kulağınıza pamuk topları yerleştirin ki, bunlar bölgenin enfekte olmasına yol açmasın.
9. Kulağınızı kaşımayın ve temizlemek için kesinlikle yabancı bir cisim sokmayın. Örneğin; saç tokası, ataç, pamuklu çubuk ve benzeri şeyleri kulağınızda kullanmayın.
Dış kulak yolu iltihabı nedir? Neden olur? Dış kulak yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir? Gibi sorulara cevap verdiğimiz bu içeriği okuduktan sonra; yaşadığınız şikâyetlerin dış kulak iltihabına işaret ettiği kanaatine vardıysanız, kesin tanı ve doğru müdahale için hemen KBB hekimlerimizden randevu alabilirsiniz.
Yayın tarihi: 06.Ekim.2023
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."