14 Kasım Dünya Diyabet Günü | AKTIP
1921 yılında, tıp tarihinde bugüne kadar üretilmiş en değerli molekül olan “insülin hormunu” nu bularak milyonlarca diyabet hastasının tedavisini mümkün kılan Kanadalı Doktor Fredrick Bantig’in doğum günü, 14 Kasım, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Diyabet Federasyonu tarafından “Dünya Diyabet (Şeker Hastalığı) Günü” olarak kabul edilmiştir. Uluslararası Diyabet Federasyonu 2021-2023 yılları Dünya Diyabet Günü temasını “Diyabet Bakımına/Tedavisine Erişim” olarak belirledi.
“Riskinizi Bilin, Sorumluluğunuzu Bilin”
Dünya çapında her 10 yetişkinden 1'i diyabet hastasıdır. Yüzde 90'dan fazlasında tip 2 diyabet vardır. Bunların yarısına yakınına henüz teşhis konulamamıştır. Çoğu durumda tip 2 diyabet ve komplikasyonları, sağlıklı alışkanlıkların benimsenmesi ve sürdürülmesiyle geciktirilebilir veya önlenebilir. Riskinizi ve ne yapmanız gerektiğini bilmek, önlemeyi, erken tanıyı ve zamanında tedaviyi desteklemek açısından önemlidir.
Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?
Pankreastan salgılanan insülin hormonunun eksikliği/etkisizliğine bağlı olarak kan şekerinin yüksek seyrettiği, kronik bir hastalıktır. Şeker hastalığının tanı ve tedavisinin gecikmesi durumunda ilerleyici olduğu gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara da yol açmaktadır.
Tip 1 ve 2 olmak üzere iki farklı formu bulunmaktadır. Tip 2 diyabet daha yaygın olsa da (>%90), Tip 1 diyabet hızla ortaya çıkar ve zamanında tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Günümüzde dünyada 425 milyon civarında diyabet hastası olduğu tahmin edilmektedir ve 2035 yılı itibariyle bu rakamın 520 milyon civarında olacağı hesaplanmaktadır. Ülkemizde de ise, 7 milyonun üzerinde diyabet hastası olduğu ancak bunun çok üzerinde hastanın ise diyabet adayı olduğu tahmin edilmektedir.
Tip 1 Diyabet Nedir?
Otoimmün bir hastalıktır. Vücut, pankreasın beta hücrelerine nedeni bilinmeyen bir şekilde sanki yabancı bir dokuymuşçasına onları hedef alarak saldırır ve beta hücrelerini yok etmesi sonucu vücutta insülin eksikliği ortaya çıkar ve kan şekeri yükselir. Tip 1 diyabette insülin salgısı hiç yoktur veya yok denecek kadar az olduğundan tedavisinde mutlaka insülin kullanılır. Tip 1 diyabetin belirtileri hızla ortaya çıkar ve hemen insülin başlanmazsa ciddi sonuçlara yol açabilir.
Tip 2 Diyabet Nedir?
Vücutta insülin salgısı yetersizdir. Salgı bozukluğunun yanı sıra insülin direnci vardır. Bu nedenle de tedavisinde her zaman insülin gerekmeyebilir. Bazen beslenme tedavisi ve egzersizin yanı sıra ağızdan şeker düşürücü ilaçlarla tedavi edilebilirken, ilerleyen dönemde insülin kullanılması gerekmektedir. Tip 2 diyabet en sık görülen tip olup tüm diyabetlerin %90-95’ini oluşturur.
Tip 2 Diyabet İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
- Ailede diyabet öyküsü
- Fazla kilolu olmak
- Sağlıksız beslenme
- Fiziksel hareketsizlik
- Artan yaş
- Yüksek tansiyon
- Etnik köken
- Bozulmuş glukoz toleransı (BGT)*
- Gebelik diyabeti geçmişi
- Hamilelikte yetersiz beslenme
Gestasyonel Diyabet (Gebelik Diyabeti) Nedir?
Gebeliğin 24. Haftasından sonra ortaya çıkan şeker yüksekliğidir. Genellikle gebelik bittikten sonra kan şekeri yüksekliğinin gebelikte varlığı, özellikle bebeğin sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşır. Tüm kadınlarda 24 ile 28 hafta arasında 75gr şeker yükleme testi 3 saatlik yapılmalı ve gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) aranmalıdır.
Diyabetin En Önemli Bulguları
- Aşırı susama
- Sıvı gereksiniminde artış
- Sık idrara çıkma
- İştah artışı
- Yorgunluk/halsizlik
- Sık ve aşırı acıkma
- İstem dışı kilo kaybı
- Görme bozuklukları
- Ayaklarda his kaybı
- El ve ayaklarda iyileşmeyen yaralar gelişmesi
Diyabet Tedavisi
Hastalığın şiddetine göre kan şekerinin düzene sokulması için antidiyabetik ilaçlar ve insülin tedavisi uygulanmaktadır. Hekimler tedaviye karar verirken hastalığın şiddeti ve komplikasyonları değerlendirerek karar vermektedir. Bunun yanı sıra, hastanın düzenli ve sağlıklı bir yaşam sürmesi, beslenmesine dikkat etmesi, egzersiz ve spor yapması da kan şekerinin düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
Diyabetin Farkında Olun!
Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım!
Yapılan araştırmalara göre, diyabetlilerin çoğu diyabet hastası olduklarının farkında olmadığını göstermektedir. Diyabet her zaman ciddi belirtiler göstermeyebilir. Diyabet açısından risk faktörleri içerisinde olan bireyler için; kan şekeri düzenli olarak ölçtürülerek sağlıklı bir yaşam için risk faktörlerine uygun yaşam şekli belirlenmelidir.
• Önerilen İçerik: Açlık Kan Şekeri Kaç Saat Sonra Ölçülür?
444 0 384 | aktip.com.tr