Hamile yogası nedir? Hamile yogası nasıl yapılır? Hamilelikte yoga faydalı mı? Hamile yogası yaparken nelere dikkat edilmeli? Hamile yogası ne zaman başlanır? Hamile yogası hareketleri nelerdir? Hamile yogası kaçıncı ayda başlar?
Hamile yogası, gebelik döneminde fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığı desteklemek için özel olarak tasarlanmış yoga egzersizlerini içeren bir uygulamadır. Hamilelik sürecinde bedenin değişim gösterdiği ve bir dizi zorlukla karşılaşıldığı dikkate alındığında, hamile yogası, anne adaylarına rahatlatıcı ve güçlendirici bir deneyim sunmayı amaçlar.
Özel Aktıp Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimlerinden Op. Dr. Dilara ÖZAYDIN TAŞTAN, pek çok anne adayının merak ettiği bu sorulara açıklık getirdi. ‘Hamilelik yogası, hormonal dalgalanmaların yol açtığı fiziksel ve duygusal değişikliklerle başa çıkmayı kolaylaştırıyor.’ Diyen Dilara Özaydın Taştan; gebelikte meditasyon ve yoganın stresli hamilelik sürecini daha kolay yönetmeye, ayrıca doğumun daha rahat gerçekleşmesine katkı sağladığını belirtti.
Hamile Yogası Nedir?
Hamile yogası nedir? Ruhsal, zihinsel ve fiziksel dengeyi ortak paydada buluşturan hamilelik yogası, gebeliğin daha huzurlu ve konforlu geçirilmesine yardım eden bir egzersiz uygulamasıdır. Vajinal doğumun daha kolay yapılmasına da destek olan bu uygulama; anne adayının kendini iyi hissetmesini sağlayarak, bunun karnındaki bebeğe de yansımasına imkân tanır. Böylece onun fiziksel ve mental gelişimine dolaylı yoldan katkıda bulunur.
• Önerilen İçerik: Hamilelik Başlangıcında Kasık Ağrısı Olur mu?
Hamilelik Yogası Faydaları Nelerdir?
Gerek fiziksel, gerek zihinsel açıdan çeşitli yararları olan hamilelik yogası, hem anne adayı hem bebek üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Buna göre, hamilelikte yoga faydaları şöyle sıralanabilir:
1. Anne adayının kendisiyle barışık, pozitif, enerjik ve mutlu olmasını sağlar. Onu stresten uzak tutar. Kendine güvenini artırır. Hamilelik sürecinin beraberinde getirdiği kaygı, telaş, korku ve endişelerle başa çıkmayı kolaylaştırır.
2. Gebe kadının değişen vücuduna adapte olmasını kolaylaştırır. Bedene esneklik verip, ağrıları ve krampları en aza indirir.
3. Gebelikte annenin psikolojisi bebeği doğrudan etkilediği için yoga; bebeğin zihinsel, ruhsal ve fiziksel gelişimine de katkı sunar.
4. Derin gevşeme sayesinde tüm kasları rahatlatır, sinirleri gevşetir.
5. Annenin bebeğiyle arasındaki duygusal bağı güçlendirir.
6. Anne adaylarına nefesini doğru kullanmayı öğreten ve bu konuda ciddi bir farkındalık kazandıran hamilelikte yoga hareketleri, bu yönüyle vücuda da yarar sağlar. Gerginliği azaltır, hamilelikte sık gözlemlenen yorgunluk ve halsizlik gibi şikâyetlerin hafiflemesini destekler.
7. Bebeğe giden kan akımını artırır ve fetusun daha iyi beslenmesine imkân verir. Ayrıca yapılan nefes çalışmalarıyla anne ve bebeğin daha fazla oksijen almasını sağlayan hamilelik yogası, her ikisinin de yaşam enerjisini yükseltir.
8. Anne adayının kendini güçsüz, zayıf hissetmesini önler. Ona, vücudundaki gücü ve dayanıklılığı keşfetme şansı tanır.
9. Doğum için gereken zihinsel odaklanmanın temin edilmesini ve annenin kendini bu sürece mental olarak daha iyi hazırlamasını mümkün kılar. Böylece pratik yapma fırsatı vererek, doğumun daha kolay gerçekleştirilmesine öncülük eder. Doğum sancılarını daha rahat atlatmayı sağlayacak duruşları ve pozisyonları öğretir.
Hamilelik Yogası Nasıl Yapılır?
Hamile yogası nasıl yapılır? Her anne adayına ii gelen hamilelik yogası hareketleri farklı olup; kişiler, kendi inisiyatifi doğrultusunda bunlardan dilediğini tercih edebilir. Örneğin; doğumu yaklaşmış bir anne adayına, vücudunda açılma hissi meydana getirecek ve onu doğum tecrübesine hazırlayacak hareketler önerilir.
Size en uygun hareketlerin hangileri olduğunu bir kadın doğum uzmanı veya yoga eğitmeniyle görüşmeniz en doğrusudur.
Hamilelik Yogası Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hamile yogası ne zaman başlanır? Hamile yogası hareketleri nelerdir? Gebelikte yoga her ne kadar faydalı olsa da, bazı durumlar olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle hamilelikte yoga yapmayı düşünenler şunları dikkate almalıdır:
• Birinci trimester yani ilk 3 aylık dönemden sonra, uzun süre sırt üstü yatmanızı gerektirecek yoga hareketlerini uygulamaktan kaçının. Yoksa bunlar, rahminize giden kan akışının azalmasına sebebiyet verebilir.
• Ortam sıcaklığını artırarak gerçekleştirilen sıcak yoga tarzından uzak durun.
• Öne ya da arkaya doğru kıvrımlar oluşturan yoga hareketlerini yapmayın.
• Bükülme hareketlerinin de hamilelere zarar verme riski mevcuttur, çünkü bunlar karın bölgesine baskı uygular.
• Karın kaslarını aşırı derecede geren veya çok uzun müddet hareketsiz durmanızın istendiği yoga hareketlerini uygulamayın.
• Gebeliğin her ayında yoga hareketleri değişiklik gösterir. Çünkü vücudun ağırlık merkezi hamilelikte sabit kalmaz. O yüzden bir jinekoloğa veya gebelik yogası alanında uzmanlaşmış bir eğitimciye danışmadan kendi kendinize yoga yapmaktan sakının.
• Bunların yanında, gebeliğiniz “riskli gebelik” kategorisinde ise yoga yapmanız önerilmez. Bu nedenle gebelik yogası öncesi mutlaka hekiminizden onam alınması gerekir.
Gebe Bilgilendirme Merkezimiz hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Siz de; hamilelik yogası faydaları ile kendinizi daha iyi hissetmek, gebelik sürecinize ekstra konfor ve huzur katmak, bunun bebeğinize de intikal etmesini sağlamak istiyorsanız, daha detaylı bilgi için, hastanemizin Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorları ile iletişime geçebilirsiniz.
Yayın tarihi: 27.Aralık.2023
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."