Karabük Akne (Sivilce) Tedavisi Akne, kıl köklerinin, deri altındaki yağ üretimi yapan bezlerin tıkanması ile sonuçlanan ve sivilcelere sebebiyet veren yaygın bir cilt durumudur. Genellikle yüz, alın, göğüs, sırtın üst bölgesi ve omuzlarda gözlemlenir. Akne her yaştan insanı etkiler ve bununla birlikte gençler arasında en yaygın olanıdır. Şayet vücut çok miktarda sebum üretiyor ise -bu, cildimizi nemli tutan yağdır-, ölü deri hücreleri gözeneklerin içerisine sıkışabilir ve beyaz veya siyah noktalara yol açar. Cilt üzerinde yaşayan bakteriler de gözeneklerde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelere neden olur. Karabük Akne (Sivilce) Tedavisi
Karabük Akne (Sivilce) Tedavisi
Özel Aktıp Hastanesi Cildiye ve Kozmetoloji Ünitesi hekimlerinden Anıl Makara, sivilce (akne) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Akne (Sivilce) Neden Olur?
Akne oluşmasında; genetik, beslenme, çevresel faktörlerin ve hormonların rolü vardır. Gerek kadınlarda, gerekse erkeklerde testesteron hormonunun da önemli bir role sahip olduğu bilinmektedir.
Bazı vakalarda testesteron hormonu fazla iken vakaların bazılarında testesteron normaldir ancak yağ hücrelerinin testesterona yanıtı ise fazladır. Anne-babanın birisinde akne görülmesi çocuklarında akne ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır. Kimi ilaçların özellikle hormon tedavisi için kullanılan ilaçların akne artırıcı özelliği vardır. Kimi vakalarda ise cildin aşırı yağlı oluşu ana faktördür. Kalitesiz kozmetik ürünler, yağ ve şeker oranı yüksek besinler akneyi artırabilirler.
Akne (Sivilce tipleri) nelerdir?
• Akne Conglabata, şiddetli kistlerle ve apselerle karakterize bir akne çeşididir. Daha ziyade gövdede görülür. Polikistik Over hastalığı, adet düzensizliği, aşırı tüylenme ile beraber olabilir. Akneler derin iz bırakır.
• Akne Vulgaris, genellikle ergenlerde gözlemlenen basit aknelerdir. Daha çok, yüzde görülürler. Deride kızarık sivilceler, siyah noktalar, bazen ise derin nodüller ve kistler şeklinde görülürler. Erken tedaviyle skar gelişimi azaltılabilir.
• Akne Fulminans, genellikle ergen erkeklerde görülen ateş, eklem ağrısı ve şiddetli akneler ile karakterize bir hastalıktır.
Akne (Sivilce) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi edilmeyen akne iz (skar) meydana getirerek hem kozmetik hem ruhsal sorunlara sebep olabilir. Akne tedavisinde Retinoid denilen ilaçların ağızdan alınan ve krem formları kullanılabilir. Cildin sebum dengesini sağlayabilmek için etkili cilt temizliği yapmak gerekir. Antibiyotiklerin de akne tedavisinde önemli bir yeri vardır.
Bunlrın krem yahut oral formu tercih edilebilir. Diğer taraftan yağ bezlerinin aktivitesini baskılamak, yeni komedon oluşumunu engellemek için de çeşitli ilaçlar geliştirilmiştir.
Sivilce izlerinin giderilmesi adına kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, dermaroller, lazer peeling de kullanılabilir.
Karabük Akne (Sivilce) Tedavisi
Yayın tarihi: 23.Ekim.2023
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."