Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Meme Kanseri Nedir?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Meme Kanseri Nedir?

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri nedir? Meme kanseri neden olur? Meme kanseri belirtiler nelerdir? Meme kanserine ne iyi gelir? Meme kanseri belirtileri ve risk faktörleri nelerdir? Meme kanseri tedavi yöntemleri nelerdir? Meme kanseri tedavisi nasıl yapılır? Meme kanseri nasıl anlaşılır? Erkekler meme kanseri olur mu? Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda neler yapılır? Her kadını yakından ilgilendiren bu sorular, bu yaygın kanser türüne karşı yüksek toplumsal bilinç oluşturulması açısından önem taşıyor. Tedavisinde erken teşhisin büyük bir yer tuttuğu meme kanseri, kalp-damar rahatsızlıklarından sonra ölüm oranı en fazla olan hastalıklardan biri. Nadiren erkeklerde de gözlemlenebilen meme kanserinin, dünyada en sık gözlemlenen kanser türü olduğu biliniyor.

Özel Aktıp Hastanesi Genel Cerrahi branşı hekimlerinden Op. Dr. Hasan Serdar BOZKURT, meme kanserine ilişkin detaylı bilgi verdi.

 

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, memedeki DNA’sı bozulmuş hücrelerin sürekli ve kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla oluşan kötü huylu tümörlerdir.
Erkeklerin kâbusu prostat kanseri iken, kadınların korkulu rüyası da meme ve rahim kanserleridir. ABD'nin yayınladığı verilere göre bir kadının yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma olasılığı takriben 1/8 civarındadır.

Yani araştırmalar, her 8 kadından birinde meme kanserine rastlandığını göstermektedir. 40 yaş altındaki bireylerde de meme kanseri gelişme riski mevcut olup; maalesef Türkiye, genç yaşta meme kanseri görülme oranının yüksek olduğu bir ülkedir. Her iki cinsiyette ise meme kanseri, akciğer kanseriyle beraber en yaygın ikinci kanser türüdür. Görülme sıklığı ilerleyen yaşlarla beraber artsa da; herkesin kendini risk grubunda kabul edip, meme kanserinden korunmak için gerekli tedbirleri alması son derece mühimdir.

Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz, hormon ilaçlarını doktor önerisi dışında kullanmamak, ideal kilonun korunması bu önlemlerin başında gelir. Ayrıca; çok geç yaşta anne olmamak, doğumdan sonra ilk 6 ay emzirmek gibi hususlar da, meme kanseri oluşumunun engellenmesinde büyük bir yere sahiptir.

• Hemen Öğrenin: Rahimde Sıvı Birikmesi Tehlikeli mi?

Meme Kanseri Nasıl Seyreder?

Tek bir hücrenin çoğalıp kitle oluşturması takriben 7-8 yıl almakla birlikte bu süre, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kanser hücreleri çoğaldığında hem lenf düğümlerine, hem de kan dolaşımı vasıtasıyla vücudun diğer yerlerine yayılabilir.

• Önerilen İçerik: Rahim Büyümesi Nedir?

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Meme kanseri belirtileri nelerdir? Koltuk altı veya meme dokusunda kitle varlığı ve şişlik, en karakteristik meme kanseri belirtileri arasında yer alır. Bununla beraber; memede şekil bozukluğu, memenin ucundan akıntı gelmesi ve benzeri durumlarla da karşılaşılabilir.
Semptomlar erken dönemde ortaya çıkmazken, kanserin evresi ilerledikçe kendini göstermeye başlar.

Meme kanserinin belirtileri şöyle ifade edilebilir:

1. Meme ağrısı (Özellikle adetliyken artış gösterebilir.),
2. İki meme arasında asimetri (Orantısızlık),
3. Meme cildinde kalınlaşma, çatlama, bozulma, kabuklanma, portakal kabuğuna benzer bir görünüm oluşması,
4. Areola yani meme başında soyulma ve deri döküntüsü gibi cilt sorunları, renk değişimi ya da çökme, yön veya şekil değişikliği,
5. Meme ucunda kızarıklık, yara,
6. Memede egzama,
7. Meme ucundan şeffaf, kırmızı, pembe veya kanlı akıntı gelmesi,
8. Koltuk altı veya meme dokusunda yumru, sertlik, şişlik.

Meme Kanseri Neden Olur? – Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Meme kanseri neden olur? Meme kanseri risk faktörleri nelerdir? Ailesinde meme kanseri öyküsü olanların bu hastalığa yakalanma riski ne yazık ki daha fazladır. Meme kanserli akraba sayısı ne kadar fazla ve bu kişilerin akrabalık derecesi ne kadar yakınsa risk o denli artar.
Öte yandan 50-70 yaş aralığında meme kanserinin daha sık görüldüğü ortaya konmuştur. Dolayısıyla bu yaş grubunda olmak, söz konusu hastalık için başlı başına bir risk unsurudur.

Bunlara ek olarak, diğer meme kanseri risk faktörleri şöyle sıralanabilir:
1. Menopozda kullanılan çeşitli hormon ilaçları, bu dönemde 5 yıldan uzun süreli östrojen tedavisi görmek,
2. Hareketsiz yaşam sürmek,
3. Daha önce meme kanseri geçirmiş olmak,
4. Hayvansal yağ tüketiminin fazla olması, devamlı yüksek kalorili beslenmek,
5. Şişmanlık veya obezite,
6. İlk âdet görme yaşının 12'den küçük olması,
7. Düzenli alkol veya sigara kullanımı,
8. Hiç emzirmemiş olmak ya da emzirme süresinin 12 aydan kısa oluşu,
9. Genç yaşta -bilhassa ergenlik döneminde- göğüs bölgesine radyoterapi alınması,
10. Uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı ya da hormon replasman veya östrojen tedavisi,
11. İlk doğumun 35 yaşından sonra gerçekleşmiş olması,
12. BRCA-2, BRCA-1 ve P-53 gen mutasyonuna sahip olunması,
13. Hiç doğum yapmamış yahut menopoza 55 yaşından sonra girmiş olmak.

Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Meme kanseri nasıl teşhis edilir? Erken tanı, meme kanserinde hayat kurtarıcı rol üstlenir. Kanser henüz ileri evrelere geçmeden ne kadar erken saptanıp tedaviye başlanacak olursa, başarı şansı o derece yükselir.
O nedenle her kadının kendi kendine düzenli olarak meme muayenesi yapması, anormal bir durum fark ettiğinde hafife almadan acilen doktora başvurması gereklidir.

Elle muayene için özellikle âdet bitiminden sonraki ilk haftayı tercih etmek ve bunu her ay tekrarlamak oldukça önemlidir.
Kadınlar bu muayene esnasında ayna karşısına geçip memelerini gözlemlemeli, koltuk altlarını ve meme dokusunu yoklamalıdır. Böylece herhangi bir farklılık hissedip hissetmediğine bakmalı; çökme, renk değişikliği, kitle ve asimetri gibi durumlar olup olmadığını gözden geçirmelidir.

Ayrıca 20-40 yaş aralığındaki tüm kadınların en geç 3 yılda bir defa genel cerraha muayene olmaları gerekir.
40 yaşını geçmiş kadınların ise 2 yılda bir mamografi çektirmesi, diğer sağlık taramalarını da ihmâl etmemesi önerilir. Yüksek risk grubunda olan kişilerin ise 1 yıl arayla mamografi çektirmeleri talep edilebilir.

Bu sayede kanser henüz ele gelecek bir kitleyle fark edilir seviyeye varmadan, kolayca teşhis edilebilir.

Meme kanserinin tanısında ilk adımı, hasta öyküsünün alınması ve fiziksel muayene oluşturur. Bunlara ek olarak; MR, ultrason ve mamografi gibi yöntemlerden yararlanılabilir.

Aynı zamanda genel cerrahi doktorları gerekli görürse, tanıyı kesinleştirmek için meme biyopsisi de isteyebilir.

• Tavsiye Makale: Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Meme kanseri tedavisi nasıl yapılır? Meme kanserine ne iyi gelir? Ameliyat, ilaç, hormonterapi, radyoterapi ve kemoterapi, en temel meme kanseri tedavi yöntemleri olarak sıralanabilir. Multidisipliner tedavi yaklaşımları sayesinde hastalığın tamamıyla iyileşme şansı oldukça yüksektir.

Tedavi uygulanırken ayrıca memeyi korumaya da özen gösterilir. Kanser hücreleri ve civar dokular genelde lumpektomi yöntemiyle çıkarılır. Mecbur kalınan durumlarda ise meme dokusunun tümü, mastektomi dediğimiz yöntemle alınabilir. Uygun hastalarda operasyon sonrası yeni meme dokusu oluşturmak için silikon implant tercih edilir.

•  Tavsiye Haber: 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı

 

Yayın tarihi: 25.Ekim.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur