Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Miyom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Miyom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Miyom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Miyom ameliyatı kaç saat sürer? Açık miyom ameliyatı kaç saat sürer? Kapalı Miyom ameliyatı kaç saat sürer? Miyom ameliyatı kimlere uygulanır? Miyom ameliyatı nasıl yapılır? Miyom ameliyatı riskleri nelerdir? Miyom ameliyat olmazsa ne olur? Miyom ameliyatı ne kadar sürer? Miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Miyom ameliyatı sonrası karın şişliği nasıl geçer? Miyom ameliyatı riskli midir? Yukarıdaki sorular Jinekoloji biriminin uzmanlık alanında kendine yer buluyor. İyi huylu rahim tümörlerinden biri olarak bilinen miyomlar; saplı, intrakaviter, subseröz, subseröz gibi farklı yerleşimlerde karşımıza çıkıyor. Rahatsızlığın tedavisinde uygulanan miyom ameliyatı ise hem kapalı hem de açık olarak (miyomektomi veya histerektomi yöntemiyle) gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca miyom embolizasyonu ise ameliyatsız tedavi seçeneği olarak uygulanıyor. Hangi yöntemin tercih edileceği; miyomların yerleşimine, boyutuna, sayısına ve kişinin doğurganlık isteğine göre değişiyor.

Özel Aktıp Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimlerinden Op. Dr. Dilara ÖZAYDIN TAŞTAN, miyom ameliyatının detaylarına açıklık getirdi.

Miyom Nedir?

Miyom ameliyatı nedir? Rahim içerisinde gelişen iyi huylu tümörlere ‘miyom’ adı verilir. Bunlar rahim duvarının bağ ve kas dokusunda oluşur, kansere dönüşmez. Bu durum sıklıkla 35-45 yaş aralığındaki kadınlarda gözlemlenir. Rahim miyomu çoklu olabileceği gibi tek de olabilir.

• Önerilen İçerik: Rahim Büyümesi Nedir?

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom belirtileri nelerdir? Çoğu kadın kendisinde bu rahatsızlık olmasına karşın miyom belirtileri ile karşılaşmaz ve rahimdeki büyümeler rutin sağlık kontrolleri sırasında tesadüfen gözlemlenir. Bu tür oluşumlar ‘asemptomatik miyom’ adını alır.
Diğer taraftan; bazı miyomlar ise, başlıca şu belirtilere yol açar:
1. Adet günlerinin uzaması, bunun sonucunda kansızlık,
2. Adet düzensizliği,
3. Ağrılı adet,
4. Sık idrara çıkma,
5. Karın büyümesi,
6. Cinsel ilişki sırasında ağrı,
7. Kabızlık,
8. Kronik vajinal akıntı,
9. Bel ağrısı.

Miyom Neden Olur?

Miyom neden olur? Genetik faktörler ve hormonal değişiklikler miyom nedenleri arasında gösterilir. Öte yandan; obezite, adet döneminin erken başlaması unsurlar, miyom sebepleri bakımından risk faktörleri içerisindedir.

• Hemen Öğrenin: Yumurtalık Kisti Belirtileri

Miyom Tanısı Nasıl Konur?

Kadın Hastalıkları ve Doğum doktorları, miyom tanısı için ultrasonografi ve MR (Manyetik Rezonans) yöntemlerinden faydalanır. Bunlar; miyomların tipleri, yerleşimi ve sayısını belirlemeyi sağlayan en iyi radyolojik tetkikler olarak ön plana çıkar. Ayrıca MR, miyom içinde bulunan kistik alanları ve miyomların büyümesinden kaynaklı değişiklikleri (dejenerasyonları) da gösterir, bu nedenle miyom teşhisinde ultrasona kıyasla daha üstün bir yöntemdir.

• İlginizi Çekebilir: Progesteron Hormonu Nasıl Yükseltilir?

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyom tedavisi nasıl yapılır? Miyomların cerrahi operasyonla alınması için miyomektomi veya histerektomi yöntemlerine başvurulur. Miyom embolizasyonu ameliyatsız miyom tedavisi olarak bilinir. Bu yöntem miyomlara giden kan akışını durdurmak suretiyle küçülmesini sağlar ve çoğu zaman hastanede yatış gerektirmez. Ayrıca miyom tedavisinde hormon ilaçlarından da yardım alınabilir.

• Tavsiye Makale: Rahimde Sıvı Birikmesi

Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Miyom ameliyatı nasıl yapılır? Miyom ameliyatı, miyomun cerrahi yolla çıkarılması işlemidir. Operasyon hem klasik yöntem ile karın kesileri kullanılarak hem vajinal olarak gerçekleştirilebilir.

• Tüm Detaylarıyla: Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kapalı Miyom Ameliyatı (Laparoskopik Myomektomi) Nasıl Yapılır?

Kapalı miyom ameliyatı nasıl yapılır? Bunun için hastanın rahim ağzından titanyum çubuklar ve yüksek çözünürlüklü kameralar ile girilir. Miyomlar, bu ekipmanların yardımıyla rahimden temizlenir. Büyük karın kesilerine veya rahmin alınmasına gerek duyulmaz. Doğurganlığı etkilemez yani hamile kalmayı engellemez. Ancak miyomektomi geçiren kadınların gebe kalmak için 3-6 ay beklemesi, doğumun da sezaryenle gerçekleştirilmesi önerilir.
Rahim içi boşluk (intrakaviter) miyomların çıkarılmasında bu prosedür tercih edilir. Minimal invaziv bir operasyon olan kapalı miyom ameliyatında komplikasyon riski düşük, işlem sonrası iyileşme süreci açık ameliyatlara göre daha kısadır.

• Jinekoloji kategorisindeki bir diğer içeriğimize şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: Hamilelik Başlangıcında Kasık Ağrısı Olur mu?

Açık Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık miyom ameliyatı nasıl yapılır? Açık miyom ameliyatı nekadar sürer? Bu operasyon normal karın kesileri kullanılarak gerçekleştirilir. Eğer hasta daha önceden karın orta hattında dikey kesiyle bir açık ameliyat geçirmişse laparoskopik yöntem onun için uygun görülmeyebilir. Bu durumda ise açık ameliyat yöntemi gündeme gelir.
Yine; miyom sayısının fazlalığı, büyüklüğünün 12-13 santimin üzerinde olması, endometriumun zedelenme riski gibi durumlarda, açık yöntem daha güvenli bir seçenek durumundadır. Çünkü cerrah kapalı ameliyat yaparken; karın boşluğunda laparoskopik ekipmanların rahatça hareket ettirilebilmesi için yeterli bir alan sağlayamayabilir.

•    Jinekoloji alanında en çok merak edilen sorulardan birine şu yazımızda cevap bulabilirsiniz: Adet Bittikten Sonra Kasık Ağrısı Neden Olur?

Miyom Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Miyom ameliyatı kaç saat sürer? Bu sorunun cevabı; hastada kaç miyom olduğu, bunların konumu ve büyüklüğü, tercih edilen ameliyat yöntemi gibi unsurlara göre değişir. Ancak genellikle laparoskopik miyom çıkarılması (kapalı miyom ameliyatı) ortalama 1 ile 3 saat arasında sürer. Açık ameliyat süresi ise daha fazla olabilir. Miyom ameliyatı sonrası şikayetler için doktorunuza başvurmalısınız.
Miyom ameliyatı ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa Jinekoloji uzmanlarımıza danışabilir, miyom belirtileri yaşıyorsanız hemen randevu alarak erken ve doğru tanı-tedavi için uzman desteğine başvurabilirsiniz.

Yayın tarihi: 02.Aralık.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur