Akıllı lens nedir? Akıllı lens ne işe yarar? Akıllı lens ameliyatı nasıl yapılır? Akıllı lens nasıl takılır? Akıllı lens çeşitleri nelerdir? Akıllı lens zararlı mı? Göz tembelliğine akıllı lens olur mu? Kalıcı akıllı lens nedir? Akıllı lens renkli olur mu? Akıllı lens kaç yaşında takılabilir? Akıllı lens yaş sınırı nedir? Akıllı lens yan etkileri nelerdir?
Özel Aktıp Hastanesi Göz Hastalıkları branşı hekimlerinden Op. Dr. Can GEDİK, bu sorulara cevap verdi. Akıllı lenslerin tıpta ‘multifokal’ ve ‘trifokal’ olarak bilindiğini söyleyerek, bu göz içi lenslerin çok odaklı olduğuna dikkat çekti. Bunların özellikle katarakt operasyonlarında uzun süredir kullanıldığını aktararak, akıllı lenslerle gözlük kullanımına duyulan ihtiyacın büyük oranda azaldığını dile getirdi.
Akıllı Lens Nedir?
Normalde gözümüz, doğal bir lense sahiptir. Elastik ve saydam olan bu lens, her bakışta şekil değiştirerek farklı uzaklıklara odaklanır. Böylece kişi, gerek yakını gerekse uzağı net bir şekilde görebilir. Fakat yaşın ilerlemesiyle beraber gözlerdeki doğal lens, esnekliğini ve fonksiyonelliğini kaybeder. Artık gerektiği gibi odaklanamaz ve şekil değiştiremez hâle gelir. Saydamlığını yitirdiği takdirde ise katarakt oluşumu gerçekleşir.
İşte göz içi mercek diye de isimlendirilen akıllı lensler; gözün yapısında kendiliğinden var olan ve zamanla işlevini kaybedip yıpranan doğal lensin yerini tutan, yapay bir mercektir. Hem yakına, hem de ara ve uzak mesafeye odaklanabilme özelliğine sahip bu lensler, her mesafede sorunsuz, keskin ve net bir görüş sağlamasından ötürü son derece avantajlıdır.
Esnek bir maddeden yapılan bu lensler, göz içine yerleştirildiği andan itibaren ömür boyu kullanım sağlar. Zira kalıcıdır, yaşa bağlı deforme olmaz, göz numarası sabitleneceğinden dolayı asla değişmez.
• İlgili İçerik: Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı Nedir?
Kimlere Akıllı Lens Uygulanabilir?
Uzağı, yakını veya her iki mesafeyi görmekte zorlanan, gözlük takma mecburiyetinden ömür boyu kurtulmak isteyen kişiler akıllı lens operasyonunu tercih edebilir. Ameliyat için öngörülen ortalama yaş 40 ve üzeri olsa da, başlangıç yaşının daha erkene düştüğü söylenebilir.
Kişi daha genç yaşta olmasına rağmen; eğer göz numarası lazer ile düzeltilemeyecek kadar yüksek ise, akıllı lens uygulamasına başvurulabilir.
• Önerilen İçerik: Göz Kanseri Nedir?
Akıllı Lens Kimler için Uygun Değildir?
Göz kuruluğu olan hastalar akıllı lens için uygun bir aday değildir. Bu operasyonun yapılabilmesi için öncelikle ilgili rahatsızlığın giderilmesi gerekir.
Aynı zamanda; makula dejenerasyonu, şeker hastalığına bağlı diabetik retinopati, ileri düzey göz tansiyonu hastaları da akıllı lens ameliyatı için uygun görülmez.
Bunun yanı sıra hastanın gözünün anatomik yapısı, operasyona uygunluğunun belirlenmesinde mühim bir unsurdur. Bu kriter, optik biometri cihazları yardımıyla tespit edilir.
Kappa açısı yani gözlerin anatomik aksi ile görsel aksı arasındaki mesafe 0.4. mm’nin altında olmak zorundadır. Eğer değilse, hastaya akıllı lens uygulanmaz.
• Hemen Öğrenin: Astigmat Hangi Mercekle Düzeltilir?
Akıllı Lens Çeşitleri Nelerdir?
Göz içi lens çeşitlerini odak noktalarına göre adlandırırız. Bunlar;
1. Monofokal (Tek odaklı),
2. Bifokal (İki odaklı),
3. Trifokal (Üç odaklı) şeklinde sıralanır.
Monofokal lensler, kişilerin tek bir görüş mesafesinde görmesini sağlar. Bifokal lensler uzak ve yakın görüş için kullanılır. Multifokal lensler ise çok odaklı göz içi merceklerdir, görüş alanı orta mesafeyi de kapsar. Akıllı lens dediğimiz lens tipi trifokal olanlardır.
• Tavsiye İçerik: Katarakt Ameliyatı
Lens Avantajları Nelerdir?
Hem hasta hem de hekim açısından son derece pratik ve konforlu bir yöntem olan akıllı lensin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
1. Yakını ve uzağı görmeye ilişkin problemleri ortadan kaldırarak, görme kalitesini ve yaşam standartlarını iyileştirir.
2. Gözlüksüz olarak orta, uzak ve yakın mesafede net görüş sağlar. Yani tek bir odak problemine değil, çoklu odak sorunlarına çözüm üretir. Gözlük ya da kontakt lens kullanmayı tercih etmeyen hastalar için ideal bir yöntemdir.
3. Hastanın odaklanmak istediği noktaya ve görüş alanına göre esneme gerçekleştirerek, daima kaliteli bir görüş sağlanmasına yardımcıdır.
4. Lazer tedavisine uygun olmayan göz kusuru bulunanlarda da güvenle kullanılabilir.
5. Göz içi lens takılan hastalarda göz numarası artık bir daha ilerlemez, ameliyat sonrası tekrar katarakt meydana gelmez.
6. Çeşitli görme bozukluklarının giderilmesine yardım eder.
7. Astigmat, hipermetrop, miyop gibi farklı göz kusurlarına ve değişik göz yapılarına göre birçok çeşidi olduğu için geniş bir uygulama alanı sunar.
8. Kişilerin odak gerektiren tüm işleri kendi başına yapabilmesine izin verir. Örneğin; TV izleme, kitap okuma, bilgisayar kullanımı, telefon ekranına bakma gibi, görüş mesafesinin ekstra önem arz ettiği gündelik eylemler sırasında tam bir netlik elde etmeyi mümkün kılar.
Akıllı Lens Uygunluk Testi Nasıl Yapılır?
Akıllı lens operasyonu öncesinde çeşitli tetkikler ve göz testi uygulamaları yapılır. Bu tetkikler yardımıyla hastanın göz kırma kusuru, katarakt gibi bir rahatsızlığa sahip olup olmadığı incelenir.
Önce genel göz muayenesi yapılır. Bu, yaklaşık yarım saat sürer. Muayenede göz kırma kusurlarının ölçümü ve görme keskinliği testi gerçekleştirilir.
Sonrasında göz içi lensin gücü biometri ile belirlenir. USM, SPM gibi yöntemler de operasyona uygunluğun saptanmasında ve kataraktın tespitinde yaygın olarak tercih edilir.
Ayrıca tetkikler sırasında HRT, OCT,, tonometri gibi yöntemlerle de hastanın göz tansiyonu yönünden bir sorunu olup olmadığı değerlendirilir. Son olarak retinal bir problemin varlığının tespiti bakımından göz dibi muayenesi yapılır. Çünkü makula dejenerasyonu, glokom hastalığı, diabetik retinopati vb. hastalıklar akıllı lense engel teşkil eder.
Akıllı Lens Nasıl Takılır?
Akıllı lens ameliyatında fakoemülsifikasyon yöntemi kullanılır. İki göz için aynı anda operasyon yapılmayıp, ameliyatlar arasında genellikle birkaç gün veya 1 hafta süre bulunur. İşlem, her göz için ortalama 10 dk gibi kısa zaman alır.
Özel durumlar haricinde genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Operasyon tamamen ağrısızdır. Uygulama esnasında gözün işlevini yitirmiş doğal lensi çıkarılarak, boş kalan yuvasına göz içi mercek yerleştirilir. Operasyondan sonra hastanın gözü bandajla kapatılır ve bir gece böyle kalması istenir. Ertesi gün doktor kontrolü sırasında çıkarılır. Bundan sonra hasta normal yaşamına hemen geri dönebilir. İşlemin ardından bir müddet göz damlası kullanımı, bir de haftalık ve aylık kontroller dışında farklı bir prosedüre gerek duyulmaz.
Akıllı lens nedir? Ne işe yarar? Artık biliyorsunuz. Bu yöntemin size uygun olup olmadığını öğrenmek, cerrahinin tüm avantajlarını uzman bir göz doktoruyla birlikte değerlendirmek için hekimlerimizden birine randevu alabilirsiniz.
Yayın tarihi: 06.Şubat.2024
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."