Zonguldak Medikal Masaj vücudun belirli bölgelerine baskı uygulayarak kan dolaşımını, oksijen akışını, sinirleri ve bağ dokusunu uyararak sağlık sorunlarının tedavisinde veya önlenmesinde kullanılan bir masaj türüdür. Medikal masaj, tıbbi masaj tekniklerine dayanır ve eğitimli fizyoterapistler tarafından yapılır. Medikal masaj genellikle tıbbi masaj tekniklerine göre uygulanır. Tıbbi masaj tekniklerinden en uygun olanı hastaya seçilir ve işlem belirli periyotlarda uygulanır. Hastanın durumu ve şikayetlere göre seçilen doğru tıbbi masaj tekniği düzenli takvimler ile uygulandığında kısa zamanda etkisini gösterir ve kalıcı bir tedavi olarak hastanın yaşamına yansır. Zonguldak Medikal Masaj
Zonguldak Medikal Masaj
Aktıp Hastanesi'nde uzmanlar tarafından yapılan medikal masaj uygulamaları, hastanın bireysel sağlık durumuna uygun olarak planlanır ve uygulanır. Bu tedavi yöntemi, bir doktor gözetiminde ve doğru şekilde uygulandığında çeşitli sağlık sorunlarına olumlu katkı sağlar.
Özel Aktıp Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon branşı uzmanlarından M.D. Hasan ŞAHİN, medikal masaj hakkında merak edilen bu sorulara yanıt verdi. ‘Tıbbi masaj’ olarak da bilinen medikal masajın çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiğini belirten Hasan ŞAHİN, özellikle yumuşak doku bozukluklarının iyileşmesinden sora uygulanması faydalı olduğunu belirtti.
Medikal Masaj Nedir?
Genel anlamda masaj; bağlara, tendonlara, kaslara ve cilde baskı uygulama, vücudu ovalama şeklinde tanımlanır. Hafif dokunuşlardan derin basınca kadar değişen masaj şekilleri mevcuttur. Masajlarda; titreşim, dairesel hareketler, yoğurma, hafifçe vurma gibi farklı tekniklerden yararlanılır.
Rahatlama sağlamak, stres atmaya yardımcı olmak ve birtakım ruhsal ya da fiziksel hastalıkların tedavisini desteklemek amacıyla yapılan masaj türü ise, medikal masaj olarak adlandırılır. Bireylerin sağlık gereksinimlerine göre uyarlanabilen bu masaj çeşidi, iyileşme sürecine ivme kazandırır ve kişinin tedavi süreci boyunca kendini daha iyi hissetmesine destek olur.
Bağ ve kas dokularının daha derin katmanlarını hedefleyen medikal masaj yöntemleri, daha güçlü fakat daha yavaş vuruşlarla uygulanır. Genelde travmalardan veya yaralanmalardan kaynaklı kas hasarlarında medikal masaja başvurulur.
Medikal Masaj Nasıl Yapılır? – Profesyonel Tıbbi Masaj Nasıl Uygulanır?
Fizyoterapistler veya lisanslı medikal masaj uzmanları bu uygulamayı, hastanın tıbbî ihtiyaçlarını hedefleyerek planlar ve gerçekleştirir. O nedenle medikal masaj teknikleri ve prosedürleri farklılık gösterir.
Manuel masaj terapist eli ile uygulanırken, medikal masaj âletleri olarak isimlendirilen ekipmanlar da devreye girebilir.
Masaj sırasında gerekiyorsa çeşitli kremlerden ve bitkisel veya esans yağlardan da faydalanılır. Örneğin; uygulama bölgesinde ağrı varsa, doktorun uygun gördüğü ağrı kesici krem sürülebilir.
İşlem genellikle 1 saatlik veya 30 dakikalık seanslar hâlinde yapılır. Medikal masajın birincil tıbbî tedavilerin bir parçası olarak kullanılması mümkün olduğu gibi, alternatif tedavi olarak uygulanması da mümkündür.
Ancak medikal masajın sakıncalı olduğu durumlar da vardır. Örneğin; hamilelik, kırık veya çıkıklar, kas fıtıkları, apseler, açık yaralar, tendon kopmaları, kas zedelenmeleri, akut kas yaralanması ve akut romatizma gibi hallerde medikal masaj uygulamasından kaçınılmalıdır. Aksi takdirde yaralanan kas lifleri daha da tahrip olabilir ve yapılacak masaj, kanamanın artmasına da yol açabilir.
Yine; kanda pıhtı oluşumu, varis, herhangi bir nedenle damar yapısının bozulması gibi durumlarda medikal masajdan uzak durulmalıdır. Yoksa hastanın ciddi komplikasyonlarla karşı karşıya gelme riski vardır.
Medikal Masaj Çeşitleri ve Teknikleri Nelerdir?
Tayland masajı, İsveç masajı, Lenf drenaj masajları ve spor/kas masajı, başlıca medikal masaj terapileri içerisinde yer alır. Düzenli seanslar hâlinde tekrarlanırsa bu masajlar, hastaların iyileşme grafiğini kısa sürede başarıya ulaştırarak hedeflenen tıbbî etkilerin gözlemlenmesine olanak verir.
En yaygın medikal masaj teknikleri arasında ise şunlar ön plandadır:
1. 1. Friksiyon: Ligamentler, tendonlar ve kasları hedefler. Kas gruplarındaki sertlikleri ve yapışıklıkları ortadan kaldırır.
2. Vibrasyon: Sinir uçlarının yatıştırılmasını ve uyarılmasını sağladığı için, ağrı kesici ve dinlendirici özelliktedir.
3. Kneading: Cildin ve cilt altı dokusunun aktivitesini ve elastikiyetini arttırır. Kaslarda oluşan krampların ve spazmların çözülmesinde etkilidir.
4. Stroking: Adele spazmlarını, ağrıyı ve acıyı giderici etki gösterir.
5. Bunların yanı sıra; nöromusküler terapi, miyofasyal gevşetme, Tetik nokta tedavileri gibi yöntemler de kullanılır.
Medikal Masaj Faydaları Nelerdir?
Hem bedensel, hem de zihinsel rahatlama sağlayan medikal masaj, sinirleri gevşetip sinir sistemini yatıştırır. Böylece bir yandan fiziksel, diğer taraftan mental yorgunluğa iyi gelir.
Bu doğrultuda, medikal masaj faydaları şöyle sıralanabilir:
1. Yorgun düşmüş veya hasar görmüş organın eski hâline dönme sürecini hızlandırır.
2. Hastaya fiziksel yeterlilik ve hareket kabiliyeti kazandırmaya katkıda bulunur.
Kan dolaşımını harekete geçirir. Kandaki beyaz hücrelerin (akyuvarların) sayısını artırır. Böylece bağışıklığın ve savunma mekanizmasının güçlenmesini, yaraların daha erken kapanmasını mümkün kılar.
3. Kemikleri kuvvetlendirir.
4. Toplardamar sağlığını korur.
5. Stresi, fiziksel ve psikolojik gerginliği azaltır. Endorfin üretimini arturmak suretiyle ruh hâlini iyileştirir.
6. Kaslardaki sıkışmayı ve sertliği dindirir.
7. Daha zinde ve dinç hissetmeyi sağlar, halsizliği alır, enerji seviyesini yükseltir.
8. Vücuttaki toksinlerin ve zararlı maddelerin atılmasına yardımcıdır.
9. Kan basıncının ve kalp atış hızının dengelenmesine imkân tanır.
10. Sinir sıkışması, şişlik (ödem), kas spazmı (kramp), iltihaplanma ve ağrılara iyi gelir.
11. Yumuşak doku hasarlarının giderilmesine yardım eder.
12. Postür bozukluklarının düzeltilmesinde etkilidir.
13. Kas ve eklem problemlerine karşı faydalıdır.
14. Akciğerlerdeki mukusu çözer.
15. Esnekliği artırır.
16. Sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini artırarak gaz sorununu ve karın bölgesindeki şişkinliği hafifletir.
17. Kılcal damarları genişletir, ter üretimini artırıp üre ve benzeri atık maddelerin atılımını kolaylaştırır. Dokulara daha çok kan gitmesini ve hücrelerin daha iyi beslenmesini sağlar.
18. Yağ bezlerinin salgısını yükseltir, cildi yumuşatır ve elastikiyet kazandırır.
19. Menopoz dönemindeki şikâyetlerle başa çıkmaya da önemli katkısı vardır.
Medikal Masaj Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kas ve iskelet sistemi problemlerinde medikal masajdan faydalanmak son derece yaygın bir durumdur. Söz konusu uygulama; ağrı yönetimi, rehabilitasyon, spor tıbbı ve fizik tedavi alanlarında kendine sıklıkla yer bulur.
Hâlihazırdaki tıbbî tedavisini desteklemek için medikal masaj uygulamalarına başvurulan rahatsızlıklardan bazılarını şöyle ifade edebiliriz:
1. Spor yaralanmaları,
2. Fibromiyalji,
3. Periferik nöropati,
4. Siyatik,
5. Kas atrofisi ve diğer kas zayıflıkları,
6. Uykusuzluk,
7. Yara izleri ve adezyonlar,
8. Yüz felci (Akut evre sonrası),
9. Selülit,
10. Romatizmal artrit (Osteoartrit),
11. Skolyoz,
12. Duruş bozukluğuna bağlı ağrı, boyun veya sırt tutulması gibi şikâyetler,
13. Sinüs, gerilim tipi, küme baş ağrısı ve migren,
14. Kronik ağrılar,
15. Anksiyete bozukluğu ve stres,
16. Ameliyat sonrası yara dokusu,
17. Bel ağrısı,
18. Kireçlenme,
19. Burkulma (iltihap biraz azaldıktan sonra),
20. Kemik erimesi,
21. Parkinson hastalığı,
22. Bel fıtığı,
23. Omurilik rahatsızlıkları,
24. Menüsküs,
25. Temporomandibular eklem ve kas bozukluğu,
26. Lenf nodülü şişmesi ve lenfödem,
27. Kabızlık vb. sindirim sistemi problemleri,
28. Tendinit,
29. Donmuş omuz.
Siz de; medikal masaj tedavisi ile kendinizi daha rahat hissetmek, hastalıklarınızın tedavi sürecini hızlandırmak ve yaşam kalitenizi artırmak istiyorsanız, hastanemizin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon doktorları arasından birine randevu alabilirsiniz.
Zonguldak Medikal Masaj
Yayın tarihi: 25.Aralık.2023
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."