Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Belde İltihaplı Romatizma Belirtileri

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Belde İltihaplı Romatizma Belirtileri

Belde İltihaplı Romatizma Belirtileri

Belde iltihaplı romatizma belirtileri nelerdir? Bel romatizmasına ne iyi gelir? Belde iltihaplı romatizma neden olur? Belde iltihaplı romatizma nasıl geçer? Belde iltihaplı romatizma nedir? Romatizma bel ağrısı yapar mı?

Özel Aktıp Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimlerinden Uzm. Dr. Hasan ŞAHİN, bu soruları cevaplayarak iltihaplı romatizma hakkında önemli bilgiler paylaştı. Ankilozan spondilit (bel romatizması) rahatsızlığının kalça ve omurga kemiğindeki iltihaplanmadan kaynaklandığını söyleyen M.D. Hasan ŞAHİN, bu romatizma türünün hastada kambur bir görünüme yol açtığını dile getirdi.

Belde İltihaplı Romatizma Nedir?

Ankilozan spondilit yani belde iltihaplı romatizma; eklemlerde iltihaplanma sonucunda meydana gelen, çoğunlukla genç erkek ve kadınlarda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Kalça ve omurga kemiğindeki sakroiliak ekleminin iltihap kapmasıyla oluşur. Kişinin rahat hareket etmesini engelleyen ve bu itibarla yaşam kalitesini ciddi ölçüde azaltan bu rahatsızlık, omurga dokularının ve eklemlerinin sertleşmesine yol açar. Bu durum ilerlediğinde ise omurgadaki eklemler ve kemikler bütünleşip, esnek olmayan ve sert bir omurga yapısı ortaya çıkarır. Böylece kişide kamburluk baş gösterir.

Kişide hareket kısıtlılığına sebebiyet veren bu rahatsızlık, tedavi edilmediği takdirde kireçlenmeye neden olur.

• Önerilen İçerik: Medikal Masaj Nedir?

Belde İltihaplı Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Sırt, bel, kalça (leğen kemiği) bölgesinde şiddetli ağrı, iltihaplı bel romatizması yani ankilozan spondilit hastalığının tipik belirtilerinden biridir. Bu ağrı sabah saatlerinde şiddetlenebilir veya geceleyin kişiyi uykusundan uyandıracak boyuta varabilir.

Söz konusu ağrı ortaya çıktığında kişi; çorap giyme, öne eğilme gibi en basit hareketleri yapmakta bile güçlük çekmeye başlar. Hastanın hareket etmesi, omurgadaki ağrıyı ve tutukluğu azaltır fakat bazen bu tutukluk yarım saatten daha uzun sürebilir.

Bu bilgilerin ardından; belde iltihaplı romatizma belirtileri ise, kısaca şöyle sıralanabilir:
1. Omurganın öne doğru eğriliğinden kaynaklı kambur duruş (Kifoz),
2. Eklemlerde sertlik,
3. İştah ve kilo kaybı,
4. Işık hassasiyeti, gözlerde kızarıklık, görüş açısında azalma,
5. Karın ağrısı, ishal ve kramplar,
6. Hareket kısıtlılığı,
7. Deri döküntüleri,
8. Yorgunluk,
9. Nefes alırken zorluk (Omurganın eğilmesi göğüs duvarını sertleştirir. Bu da soluk alıp verirken zorlanmasıyla sonuçlanır. Ayrıca belde şiddetli romatizma, pulmoner fibrozis (Akciğerlerde yara izi) ve akciğer enfeksiyonuna da zemin hazırlar.)
10. Baş dönmesi.

İltihaplı Bel Romatizması Neden Olur?

Bunun nedeni kesin bilinmemektedir fakat araştırmalar; hastalığın oluşum sürecinde, 'HLA-B27' adlı genin rol oynadığını düşündürmektedir. Bu gene sahip bireylerde iltihaplı bel romatizması gelişme riskinin daha fazla olduğu ileri sürülmüştür.

Bunun yanı sıra; yapılan çalışmalar, şu faktörlerin belde iltihaplı romatizmayı tetikleyebileceğini göstermiştir:
1. Ülseratif kolit,
2. Crohn hastalığı,
3. Sedef hastalığı.

İltihaplı Bel Romatizması Nasıl Teşhis Edilir?

Tüm rahatsızlıklar gibi bu hastalığın tanısında da öncelikle hasta hikâyesine başvurmak son derece önemlidir. Ayrıca genetik geçişli bir rahatsızlık olduğundan dolayı, kişinin aile öyküsü oldukça mühimdir.

Fizik muayene sırasında ise sakroiliyak eklemler üzerine bası manevraları uygulanır ve bunlar, eklemlerin hassasiyetini belirlemeye yardımcı olur. Eğrilik ve kamburluk mevcutsa bunların dereceleri ölçülür.

Aynı zamanda; sakroiliyak grafi, MR gibi radyolojik tetkikler ve bazı kan tahlillerinin istenmesi mümkündür. Örneğin; kandaki iltihap değerine ışık tutan CRP testi ve eritrosit sedimentasyon hızı bunlardan bazılarıdır.

Belde İltihaplı Romatizma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Romatoloji uzmanları belde iltihaplı romatizma hastalığı olan bireylere ilaç ve fizik tedavi kombinasyonunu önerir. Bunun yanı sıra tedavide bazen ameliyata da ihtiyaç duyulabilir.

Fakat bunun ömür boyu devam eden kalıcı bir olduğu unutulmamalıdır. Tedavide amaç; ağrı ve diğer şikâyetleri azaltmak, rahatsızlığın atak dönemlerinde eklemlerdeki iltihabı kurutmaktır.

Tedaviye genellikle iltihap kurutucu ve ağrı kesici özellikte, kortizonsuz (antiinflamatuvar) ilaçlarla başlanır. Bunlar düzenli kullanılmasına rağmen kişinin kanındaki iltihap göstergeleri düşmüyor ise devreye biyolojik ilaçlar girer. Örneğin; normal ilaç tedavilerine yanıt vermeyen hastalarda, TNF grubu ilaçlar kullanılır.

Egzersizler de tedavinin önemli bir kısmını oluşturur. Bu noktada; göğüs, boyun, sırt ve bel kaslarını, omurgayı güçlendiren egzersiz hareketleri gündeme gelir. Pilates, bisiklete binme, yoga, yüzme ve yürüyüş, bunlardan birkaçıdır. Egzersizin haftada en az 4 gün, yarım saat olacak şekilde planlanması önerilir. Ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Eğilmenin belirli bir dereceyi geçtiği, hastalığın ilerlemiş olduğu vakalarda ise cerrahi yöntemlere başvurma mecburiyeti ortaya çıkabilir.
Öte yandan bu hastalığa sahip bireylerin; sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat etmesi, sigara kullanmaktan uzak durması ve omurgayı aşırı yükten korumak için kilosunu kontrol altında tutması gerekir.

Eğer belde iltihaplı romatizma belirtileri yaşıyorsanız, erken tanı ve doğru tedavi için vakit kaybetmeden bir uzmana görünmekte geç kalmamalısınız.

Yayın tarihi: 29.Aralık.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur