Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

İmplant Yaptırmak için 7 Neden

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

İmplant Yaptırmak için 7 Neden

İmplant Yaptırmak için 7 Neden

İmplant tedavisi; ağızda eksik olan bir veya birkaç dişin tamamlanması için, çeneye yerleştirilecek vidalar yardımıyla uygulanan bir işlemdir. Operasyonun başarı oranı, kişinin kemik yapısı ve diş eti sağlığına göre değişir.

Özel Aktıp Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı birimi hekimlerinden Diş Hekimi Zeynep ERENLER, implant yaptırmanın avantajlarını ve tedavi öncesinde bilinmesi gerekenleri anlattı.

İmplant Nedir?

İmplant; yapay diş kökü anlamına gelir ve protezlere destek için yapılan bir tedavidir. Ağız içi dokusuyla uyumlu olarak tasarlanan implantlar, çene kemiğine oturtularak uygulanır. Uzun ömürlü ve dayanıklı bir yapıya sahip olan bu yapay köklerin üzerine hareketli veya sabit protezler yapılabilir.

Genel olarak implant uygulaması gerektiren durumlardan bazıları şunlardır:
1. Alt veya üst çenede hiç diş bulunmaması,
2. Travma, çürük veya periodontal hastalık sebebiyle diş kaybı,
3. Büyük azı dişlerin kaybedilmesi,
4. Tek diş kayıpları,
5. Hastanın aşırı kemik erimesi nedeniyle tam protezini kullanamıyor olması.

İmplant Özellikleri Nelerdir?

İmplantlar yapısı itibariyle titanyumdan, insan biyolojisine uyumlu olarak üretilirler. Dişin çene kemiği içinde kalan kök kısmını taklit ederek işlev gösteren implantlar, üzerine konulacak protezler için sağlam bir altyapı görevi üstlenir. Köprü diş veya takma diş uygulaması için destek vazifesi görür. Protez noktasında ise genellikle zirkonyum kaplamalardan veya metal destekli porselenlerden yardım alınır.
Tek dişi eksik olanlarda, komşu dişlerin kesilmesine gereksinim duyulmadan tek bir implant uygulanabilir. Yine; çoklu diş kaybı yaşayanlarda da, implant tedavisi diş kökü yerine geçerek kişiyi sabit dişlere kavuşturur. Total protez kullanmak istemeyen kişilerde en iyi tedavi yöntemi budur.

• Hemen Öğrenin: Diş Eti Kanaması Neden Olur?

İmplant Nasıl Uygulanır?

Bunun için öncelikle; implant konulması öngörülen bölgenin bu işleme uygun genişliğe ve yüksekliğe sahip olup olmadığı, hangi implant yönteminin, türünün ve markasının tercih edileceği gibi ayrıntıların netleştirilmesi gerekir.
Doğru bir planlama için kemik dokusunun tespitine de ihtiyaç vardır. Tüm bunlar için operasyon öncesinde kapsamlı klinik ve radyolojik muayene yapılmalıdır.

İşlem genel anesteziyle uygulanabileceği gibi, lokal anestezi altında da yapılabilir. Operasyon süresi genellikle 30-90 dk arasında değişir. Kısaca implant tedavisi aşamaları ise şu şekildedir:

1. Hastanın diş ve genel sağlık muayeneleri gerçekleştirilir. Ağız içi röntgenler çekilir. Dişlerin ve çene kemiğinin ölçüsü alınır.
2. Bu etapta; kullanılacak implantın tipi, uzunluğu, implant üstüne yapılacak protez veya köprü uygulaması kararlaştırılır.
3. Klasik cerrahi yöntem, çene kemiğinde bir boşluk açarak ve implantı bu bölgeye yerleştirerek uygulanır.
4. Bazen de bu işlem, mukoza üzerinden uygulanabilir. Örneğin mini implantlarda sıklıkla bu teknik tercih edilir.
5. Gerekiyorsa kapalı yöntemden de faydalanılabilir. Bu sırada implant uygulamasının yapılacağı bölge kesilmez ve filep açılmaz. Lazer yardımıyla bir oyuk oluşturulur, implant buraya konur.

Operasyonun ardından implantların kemikle tam olarak birleşmesini sağlamak için ilk 3-6 ay boyunca implantın üzerine gelen yüklerin en aza indirilmesi sağlanmalıdır. Hasta; implantın kullanım ömrünü artırmak için ağız bakımına dikkat etmeli, düzenli diş fırçalamanın yanı sıra ağız gargarası ve diş ipi kullanımı gibi hususlara da önem vermelidir.

İmplant Yaptırmak için 7 Neden:

Dişlerinden birini veya birkaçını kaybetmiş hastaların önceki estetik görünümünü ve sağlıklı çiğneme fonksiyonunu tekrar kazanmasına yardımcı olan implant tedavisi, birçok avantaja sahiptir. Bunlardan 7 tanesini şöyle sıralayabiliriz:

1. Estetiktir:

Görünümü itibariyle doğal dişten farksız olan dental implantlar, kişinin rahatça gülümsemesini ve konuşmasını engellemez. Popüler gülüş tasarımı uygulamaları arasında yer alan bu tedavi sayesinde hasta, diş kaybının yol açtığı kötü görüntüden ve özgüven eksikliğinden tamamen uzaklaşır.

2. Güvenilirdir:

İmplant tedavisi esnasında sağlıklı dişlere ve ağız içi dokulara zarar gelmez. Uygulama, komşu dişlere aşındırma veya kesim işlemi yapılmadan gerçekleştirilir.

3. Fonksiyoneldir:

İşlevsel yapısıyla dikkat çeken bu yapay diş kökleri, hastanın eskisi gibi yemek yemesini mümkün kılar. Normal bir dişin sağladığı çiğneme fonksiyonunu sunarak, eksik dişin yerini aratmaz.

• Önerilen İçerik: Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

4. Çok Dayanıklıdır:

Bunlar ortalama 20-30 yıl sorunsuz kullanılabilir. Hatta iyi bakıldığı müddetçe implantın ömürlük kullanılması dahi mümkündür.

5. Sağlıklıdır:

Çene kemiğiyle kısa sürede kaynaşma özelliğine sahiptir ve insan biyolojisiyle uyumlu bir yapısı vardır. Alerjik reaksiyona yol açması, vücut tarafından reddedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

6. Bakımı Kolaydır:

Diğer protezlere kıyasla dental implantların temizliğini ve bakımını yapmak daha pratiktir. Tabii ki bu noktada hekiminizin önereceği özel bakım talimatlarına uymanız şarttır.

7. Kemik Erimesini Önleyicidir:

Diş eksikliği olan bölgelerde kemik eksikliğine rastlanır. Fakat kemik içine yerleştirilen dental implantlar bu durumu engeller ve çene kemik yapısının korunmasına destek olur.

Siz de implant tedavisinin sağladığı avantajlarla güzel bir gülüşe ve sağlıklı dişlere kavuşarak hayat kalitenizi artırmak istiyorsanız, Özel Aktıp Hastanesi’nin Ağız ve Diş Sağlığı uzmanlarından birine randevu almakta gecikmeyin!

Yayın tarihi: 24.Ocak.2024

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur