Aramak İstediğiniz Kelimeyi Girip, Arama Butonuna Tıklayınız...

Jinekomasti Nedir?

Kişiye Özel İlgi AKTIP ta

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti nedir? Jinekomasti belirtileri nelerdir? Jinekomasti neden olur? Jinekomasti ameliyatı nasıl yapılır? Plastik Cerrahi’nin uzmanlık ilgi alanına dâhil olan bu soruların cevabı erkek sağlığını ilgilendiriyor. Erkeklerde aşırı ve iyi huylu meme gelişimi diye tanımlanan jinekomasti; sıklıkla ergenlik çağında ortaya çıkmakla beraber, bebeklik ve yaşlılık dönemlerinde de gözlemlenebiliyor. Türkiye’de yapılan bir çalışmaya göre bu rahatsızlık, erkekler arasında %34,6’lık bir görülme oranına sahip.

Özel Aktıp Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi branşı hekimlerinden Surgeon M.D. Ainura SARYBAEVA, jinekomasti ile ilgili bilgi verdi.

Jinekomasti Nedir?

Erkeklerde meme büyümesi, jinekomasti olarak tanımlanır. Hormon dengeleyici medikal tedaviler ve bazen de ameliyatla düzeltilebilen bu durum, aslında ciddi bir sağlık sorununa yol açmaz. Fakat kişide estetik kaygılar, utangaçlık ve benzeri sorunlar oluşturarak hayat kalitesini düşürür.

Yetişkin bireylerde jinekomasti gözlenme oranı ise toplumda oldukça yüksektir. Obezite ile beraber sayısı da artmaktadır.

• Önerilen İçerik: Meme Estetiği Nedir?

Jinekomasti Neden Olur?

Testosteron ve östrojen hormonlarındaki düzensizlik jinekomastiye neden olabilir. Başka bir deyişle; östrojen miktarının aşırı derecede artması veya testosteron miktarının azalması durumunda, meme gelişimi anormal boyuta vararak, jinekomastiyi meydana getirebilir.
Kimi zaman bu hormonal değişikliklerin doğal bir şekilde (örneğin ergenlik sürecinin etkisiyle) oluştuğu gözlemlenir. Bazen de bu, altta yatan bir sağlık probleminden kaynaklı olarak gelişebilir.
Bu doğrultuda, jinekomasti nedenleri olarak şunları sayabiliriz:

1. Jinekomasti'ye Neden Olan Rahatsızlıklar:

Normal hormon dengesini bozan çeşitli hastalıklar jinekomastiye yol açabilir. Onlardan birkaçı şunlardır:
1. Tümörler (Böbrek üstü [adrenal], hipofiz bezi veya testis tümörleri gibi),
2. Hipogonadizm (Hipofiz bezi yetersizliği veya klinefelter sendromu),
3. Tiroid hormonunun gereğinden çok salgılanması (Hipertiroidizm),
4. Karaciğer yetmezliği ve siroz,
5. Fazla kilolu veya obez olmak,
6. Böbrek yetersizliği,
7. Malnütrisyon (Beslenme bozukluğu.)

2. Jinekomasti'ye Neden Olan İlaçlar:

Bazı ilaç çeşitleri de hormon dengesinin bozulmasına sebebiyet vererek jinekomasti gelişimi sonucunu doğurabilir. Örneğin şu ilaçlarda böyle bir risk mevcut olup, doktor talimatı dışında kesinlikle kullanılmaması ekstra önem arz etmektedir:
1. Trisiklik grubunda yer alan antidepresanlar,
2. Anksiyete ilaçları,
3. Bazı antibiyotikler,
4. Ülser ilaçları,
5. AIDS tedavisi için bazı antiretroviral ilaçlar,
6. Anabolik steroidler ve androjenler,
7. Prostat kanserinin tedavisinde kullanılan veya prostat büyümesini önleyen anti-androjen ilaçları,
8. Bazı kalp ilaçları (Kalsiyum kanal blokerleri vb.).
9. Ayrıca kemoterapiler de bunlar arasında sayılabilir.

3. Jinekomasti'ye Neden Olan Etkenlerden Olan Alkol ve Uyuşturucu:

Metadon, eroin, marihuana, amfetamin gibi maddelerin ve alkolün jinekomastiye yol açabildiği yönünde tıbbî veriler mevcuttur.

• Tavsiye Makale: Karın Germe Ameliyatı Nedir?

Jinekomasti Tanısı Nasıl Konur?

Plastik, Rekonstriktif ve Estetik Cerrahi doktorları jinekomasti tanısı için öncelikle hasta öyküsünü dinleyip çıplak göz ve el ile muayene eder. Bu şekilde saptanan bulgularr meme USG’si yani ultrason yapılarak doğrulanır.

Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?

Rahatsızlığın tipine göre jinekomasti tedavi yöntemleri değişir. Zira hastalığın farklı sınıflandırmaları vardır.
Eğer jinekomasti gelişimi aşırı kiloya bağlıysa; bir uzman kontrolünde egzersiz ve diyet uygulamak, memenin önceki sağlıklı hâline yeniden kavuşmasında etkili olabilir. Tabii ki jinekomasti hastalarının hepsi fazla kilolu değildir ve ideal vücut ağırlığına sahip erkekler de bu durumla karşılaşabilir.

Diğer taraftan; kişi zararlı maddeler kullanıyorsa bunları tamamen bırakması, jinekomastinin gerilemesi için çok önemlidir. O nedenle, madde bağımlılığının sonlandırılmasına yönelik tedaviler de planlanmalıdır.

Medikal olarak jinekomasti tedavisi nasıl yapılır? sorusuna kısaca, ‘hormonal ilaç tedavileriyle’ diye cevap verebiliriz. İlaç kullanmasına gerek duyulan hastaların her ay yakından takip edilmesi lâzımdır. Jinekomastisi 1 yıldan fazla bir süredir devam eden yetişkinlerde genellikle ilacın bir faydası yoktur.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Disk çapının 6 santimden büyük olgularda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Ameliyat, jinekomastide en etkili ve kesin çözümdür.
Uygulanacak operasyon ise, cerrahın yapacağı incelemelerden nasıl bir sonuç alacağına bağlıdır. Örnek vermemiz gerekirse; bazı jinekomasti ameliyat yöntemleri şöyle sıralanabilir:

1. Yağlı tip jinekomasti vakalarında tedavi, liposuction yöntemiyle sağlanır.
2. Hastadaki jinekomastinin karışık tip olduğu tespit edildiyse; hem yağ alma, hem de cerrahi eksizyon ile kombine edilir. Çünkü bu durumda yağ dokusu ve glandüler doku fazlalığı beraber bulunuyor demektir.
3. Sert meme dokusunun ağırlıkta olduğu jinekomasti türü ise ‘glandüler tip’ olarak adlandırılır. Bunun tedavisi, dokunun ameliyatla çıkarılması şeklinde gerçekleştirilir.

Jinekomasti nedir? Neden olur ve nasıl tedavi edilir? Sorularının cevabını daha ayrıntılı bir şekilde almak; Bu rahatsızlığa sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız erken tanı ve etkili tedavi avantajından yararlanmak için, bir Estetik Cerrahi uzmanına başvurmakta gecikmeyin!

Yayın tarihi: 08.Kasım.2023

"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."

Online Randevu Oluştur