Doğru emzirme teknikleri için 10 ipucu nedir? Doğru emzirme tekniği nedir? Doğru emzirme teknikleri annelerin bebeğini sağlıklı, yeterli ve rahat bir şekilde besleyebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Sütün artması noktasında da ciddi bir rol üstlenen doğru emzirme pozisyonları, hem anne hem de bebek konforunu yakından ilgilendiriyor.
Özel Aktıp Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları branşı hekimlerinden Uzm. Dr. Ahmet Yılmaz ÇELTİK, doğru emzirme yöntemleri hakkında geniş bilgi vererek, yukarıda sözü edilen faydaların nasıl elde edilebileceğini anlattı. Annelerin emzirme sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiğini açıklayarak, emzirme pozisyonlarının aralarındaki farklara ve kendi içinde barındırdığı özel yararlara değindi.
Doğru Emzirme Teknikleri Ne İşe Yarar?
Bebeğin yeterli miktarda süt alabilmesine imkân tanıyan doğru emzirme yöntemleri, anne sütünün artırılmasında da etkilidir. Bebeğin memeyi tam olarak kavramasını da mümkün kılan bu yöntemler, annenin meme çatlakları; boyun, bel, kol, sırt veya meme ucu ağrısı gibi sorunlar yaşamasını önler. Ayrıca emzirme tekniklerinin gerektiği gibi uygulanması, bebeklerin sütü daha kolay çekmesini sağlayarak çabuk yorulmalarının önüne geçer. Bu ise onların daha kuvvetli bir vakum yapacağı anlamına gelir ve bebek tarafından memeye uygulanan bu hareket, süt üretiminden sorumlu hormonların uyarılmasına katkıda bulunur. Böylece süt artışı hızlanır.
İyi vakum ve emzirmenin daha uzun süreli olması, anne sütünün tam olarak boşalması bakımından da çok önemlidir. Bu da yine uyarıcı faktörlerden biridir ve sütün artmasına etkisi büyüktür. Öte yandan memenin tamamıyla boşalması memede şişkinlik ve ağrı gibi şikâyetlerin yaşanmasına engel olur.
Kısaca doğru emzirme yöntemleri hem annenin bebeğini rahatça beslemesine, hem de bebeğin kendisi için en değerli besin olan anne sütünü kolayca almasına olanak tanır. Bebek daha huzurlu bir biçimde emer ve böylelikle emzirme zamanları gerek onun, gerek annesi için keyifli bir sürece dönüşür.
• Önerilen İçerik: Emziren Anne Antibiyotik Kullandıktan Kaç Saat Sonra Emzirebilir?
Doğru Emzirme Nasıl Olmalı? - Doğru Emzirme Teknikleri Nelerdir?
Bu yöntemler çeşitlilik göstermekte olup; her anne, kendisini ve bebeğini en çok rahat ettiren yöntemi bularak onu kullanmalıdır. Ancak sürekli aynı yönteme bağlı kalınması gerekmez. Duruma göre farklı emzirme pozisyonları da tercih edilebilir.
Bu çerçevede, en kolay ve doğru emzirme teknikleri olarak şunları sıralayabiliriz:
1. Beşik (Kucaklama) Pozisyonu:
Bebeğiniz prematüre değilse, bu emzirme tekniğini kullanmanız idealdir. Bu pozisyonda bebek, memeye ağzını yaklaştırmak için boyun kaslarından destek alır.
Erken doğan bebeklerin kasları zayıf olduğu için başlangıçta bu yöntemi kullanmaktan uzak durulmalı, en az 1 veya 1,5 aylık olmaları beklenmelidir. Bu sürenin ardından bebeğin boyun kasları yeterli güce ulaşacaktır.
Bu teknikte bebek, annesinin kucağında ve yatar pozisyondadır. Karnı ve yüzü anneye dönüktür. Bu sebeple yenidoğan emzirme teknikleri içerisinde hayli yaygındır. Yöntemin uygulanışı ise şöyledir:
1. Rahat bir koltuğa oturun.
2. Sırtınızı yastık ile destekleyin.
3. Ayağınızın altına alçak bir tabure, kucağınıza da bir yastık koyun.
4. Bebeğinizi kucağınıza alın ve kafası dirseğinizin iç tarafına gelecek biçimde yerleştirin.
5. Bebeğiniz kucağınızda yatay olarak dursun fakat başını biraz yukarıda tutun.
6. Burnu ise meme hizasında olmalı.
7. Diğer kolunuzu ise memeyi vermek için kullanın. Gerekiyorsa memeyi almasını kolaylaştırmak için öne doğru eğilin.
8. Eğer sezaryenle doğum yaptıysanız dikişleriniz nedeniyle bu pozisyon sırasında mide ve göbek kısmında ağrı veya baskı hissedebilirsiniz. O nedenle bu pozisyonu, ağrılarınız hafiflediğinde tercih etmelisiniz.
2. Yatarak Emzirme Pozisyonu:
Bu, ‘yan yatarak emzirme’ diye de bilinir. Anne de, bebek de yatar pozisyondadır. Etkili emzirme teknikleri listesinde karşımıza çıkan bu yöntemin uygulanma biçimi şöyledir:
1. Sırtınızı yastıkla destekleyip başınızın altına da bir yastık yerleştirin.
2. Yanınıza dönük olarak yatın, bebeğinizi de yüzü size bakacak şekilde karşınıza yatırın.
3. Hangi tarafınıza doğru yattıysanız, o taraftaki kolunuzu bebeğinizin başının altından geçirin ve böyle emzirin.
4. Sezaryen doğumun hemen ardından, henüz bazı hareketleri yapmanızın yasak olduğu dönemde bu pozisyon bir hayli işinize yarayacaktır. Gece emzirmesi esnasında da tercihinizi bu pozisyondan yana kullanabilirsiniz.
3. Koltukaltı (Çanta) Pozisyonu:
En doğru emzirme teknikleri arasında ön plana çıkan bu yöntemi uygulayabilmek için, öncelikle rahat bir pozisyonda oturup kucağınızı, kolunuzu ve belinizi yastıklarla desteklemelisiniz. (Bunun için bir emzirme koltuğundan da yararlanabilirsiniz.)
Daha sonra bebeğinizi; baş kısmı önünüze, ayakları da arkanıza gelecek şekilde kolunuzun altından geçirerek yatırın. Ardından öteki elinizle bebeğinizin kafasını destekleyin.
Bu pozisyon dikiş bölgelerine baskı uygulamaz, o nedenle sezaryen doğum yapmış annelerin güvenle uygulayabileceği bir yöntemdir. Emmekte zorlanan veya ikiz yahut daha çok küçük olan bebekler için de yine bu yöntemden faydalınabilir.
• İlginizi Çekebilir: Doğumu Kolaylaştıran Egzersizler
4. Çapraz Beşik (Ters Kucaklama) Pozisyonu:
Bu teknik, kucaklama pozisyonuyla benzerlik gösterir. Annenin oturma pozisyonu ve bebeğin yatışı aynıdır.
Ancak tek farkı; kucağınızda yatay olarak duran bebeğinizi bu kez diğer kolunuzla, yani başını öteki elinizle tutacak olmanız.
Bebeğin boyun kaslarını destekleyen ters emzirme pozisyonu, bebeğinizin size olan mesafesini doğru ayarlamanıza da imkân verecektir.
Bebeğiniz emme güçlüğü çekiyorsa, kuvveti azsa veya henüz çok küçükse bu yöntemi kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu teknik, bebeğinizin başını daha fazla desteklemenizi gerektirir.
• Hemen Öğrenin: Doğumda Nefes Egzersizleri
Tüm doğru emzirme teknikleri hakkında ayrıntılı bilgi için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktorlarımızdan biri için randevu alabilirsiniz. Ayrıca emzirmenin faydaları, yenidoğan emzirme teknikleri, emzirme öncesi ve sonrası dikkat edilecekler gibi her türlü konuda geniş bilgilendirme, eğitim ve danışmanlık için Gebe Bilgilendirme Merkezi ve Doğum Servisi bölümlerimizdeki uzmanlarla görüşebilirsiniz.
Yayın tarihi: 28.Ocak.2024
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."