Düzce Acil Servis birimi, acil vakalarda ânında müdahale etmeyi gerektiren tıbbi durumlara yönelik hizmet verir. Hastanın şikâyeti ve sağlık durumunun aciliyeti doğrultusunda farklı birimlere ayrılarak faaliyet gösteren bu branş; Kırmızı Alan, Yeşil Alan ve Sarı Alan olmak üzere üç temel bölümden oluşur. Düzce Acil Servis
Düzce Acil Servis
Acil Servis, tıbbi acil durumların hızlı ve etkili bir şekilde değerlendirilip tedavi edildiği sağlık hizmetlerinin bölümüdür. Acil Servis, hayati tehlike arz eden durumları, ani sağlık sorunlarını ve ciddi yaralanmaları değerlendirir ve tedavi eder.
Acil Servis Nedir? Acil Servis Nelere Bakar?
Aktıp Hastanesi Acil servis birimi; isminden de anlaşılacağı üzere, ânî gelişen sağlık sorunlarının tanı ve tedavisi ile meşgul olan branştır. Kişinin yaşam bütünlüğünü tehdit eden veya ölüm tehlikesi oluşturan süreci, acil sağlık durumu olarak tanımlamak mümkündür. İşte bu durumdaki hastalara ilk müdahale acil servislerde yapılır.
Öte yandan hastanemizin tam donanımlı araçları ve ambulans ekibi de her an hizmettedir. Acil servis önünde daima hazır bekleyen ekibimiz, hastane dışından ve içinden gelen tüm hasta transfer taleplerini kusursuz şekilde karşılar.
Modern tıbbi cihazlarla donatılan Acil Servis Ünitelerinde dâhili ve cerrahi resüsitasyon, acil muayene ve müdahale odaları yer alır. Acil Servisin girişleri ise hastaneden ayrı, ulaşımı kolay, son derece geniş bir alana sahiptir.
Acil Servis Bölümleri Nelerdir?
Hastaların taşıdığı belirtiler çerçevesinde sınıflandırılan acil servis birimleri şu şekildedir:
• Kırmızı Alan: Öncelikli acil hastalar bu grupta yer alır. Hayati tehlike arz eden ağır hastalıklar ve ciddi yaralanmalar buna örnek gösterilebilir. Kalp krizi, çoklu travma, kesici-delici âlet yaralanmaları, ciddi solunum problemi gibi durumlarda yapılacak müdahaleler bu birimde uygulanır.
• Sarı Alan: Travma, kaza veya farklı bir nedenle vücudunda kalıcı hasar meydana gelme riski bulunan kişiler, bu bölümde tedavi altına alınır.
• Yeşil Alan: Hafif hastalık ve yaralanma gibi durumlarda ise kişiler bu birime yönlendirilir. Sarı ve kırmızı alandaki hastalara kıyasla daha az aciliyet barındıran kişilerin tıbbi işlemleri burada gerçekleştirilir.
Hastanın hangi birime sevk edileceği kararlaştırılırken triyaj sistemi kullanılır. Bu doğrultuda tıbbi müdahale öncelikleri belirlenerek kişilerin aciliyet durumuna göre doğru birimden hizmet alması sağlanır.
Acil Servis Hangi Hastalıklara Bakar?
7/24 aralıksız şekilde uzman bir kadronun faaliyet gösterdiği Aktıp Hastanesi acil servis branşı, hafif rahatsızlıklardan ağır yaralanma ve hastalıklara kadar son derece geniş bir yelpazede hizmet sunar.
Boğaz ağrısından kanamaya, solunum sorunlarından kulak ağrısına değin birçok şikâyetle bu birim ilgilenir.
Triyaj kategorilerinin tanımı kapsamında, acil servisin müdahale ettiği bazı hastalıklar şu şekildedir:
Kırmızı Alan:
1. Koma
2. Kardiyopulmoner arrest (Kalbin durması)
3. Şok
4. Doğum
5. Kontrol edilemeyen kanamalar
6. Ciddi ağrılı durumlar
7. Anafilaksi (Ölümcül alerjik şok)
8. Solunum sıkıntısı
9. Havayolu tıkanması
10. Çoklu travma
11. Febril konvulsiyon
12. Zehirlenme
Sarı Alan:
1. Orta derece yanıklar
2. Yutma zorluğuyla birlikte görülen boğaz ağrısı
3. Karın ağrısı
4. Kalça veya uzun kemik kırıkları
5. Böbrek taşı
6. Açık ya da çoklu kırıklar
7. Ateşsiz ciddi baş ağrısı
8. Ampütasyon sebebiyle olmamış- kesikler
Yeşil Alan:
1. Kronik eklem ağrıları
2. Burkulmalar
3. Döküntü
4. Kronik baş ağrısı
5. Yara bakımı
6. Soğuk algınlığı şikâyetleri
7. Vajinal akıntı
8. Minör izole ekstremite
9. Anafilaksi oluşturmayan böcek ısırıkları
10. Minör kulak ağrısı
11. Sütür yani dikiş alımı
Bartın Aktıp hastanesi acil servis birimi alanında en yüksek uzmanlık seviyesine ulaşmış doktorlar, ilk yardım konusunda tecrübeli hemşireler ve profesyonel sağlık personelleri ile hizmet sunar. Hastalara tam zamanında ve doğru müdahale için seferber olan dinamik kadromuz, multidisipliner hizmet anlayışı içerisinde bütün vakalara aynı özen ve hassasiyet ile yaklaşır.
Düzce Acil Servis
Yayın tarihi: 08.Eylül.2023
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."