Çankırı Egzama Tedavisi derinin kurumasına yol açan, kabarcıklara ve kaşıntıya yol açan bir tür deri hastalığıdır. Toplumda yaygın görülür ve değişik tipleri bulunur. Dermatoloji polikliniklerine başvuru sebepleri arasında ilk sıralarda yer alır.
Birden fazla sebebe bağlı olarak görülebilmektedir; Fakat kesin egzama nedenleri tam olarak belli değildir. Egzamaya yol açan birden çok faktör olduğu gibi egzamanın da pek çok çeşidi bulunmaktadır. Egzama belirtileri, türlerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Genellikle ellerde, ayaklarda, bacaklarda görülmesine rağmen vücudun herhangi bir bölgesinde de egzama hastalığı oluşabilir. Egzama rahatsız edici bir görünüme yol açsa da tehlikeli bir durum değildir. Basit tedaviler ile kontrol edilebilir. Çankırı Egzama Tedavisi
Çankırı Egzama Tedavisi
egzama olarak bilinen cilt rahatsızlıklarının yönetilmesini ve semptomların azaltılmasını amaçlayan bir dizi strateji ve tedavi yöntemini içerir. Egzama, genellikle kızarıklık, kaşıntı, kuruluk ve ciltte pullanma gibi belirtilerle karakterizedir. Egzama tedavisi genellikle egzamanın tipine, şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak uyarlanır.
Egzama Belirtileri Nelerdir?
Egzama hastalığında, ciltte birtakım rahatsızlıklar görülmektedir. Vücutta kızarıklık oluşumu, kaşıntılar, cildin kuruması, su toplaması, gerginleşip çatlaması bunlar içerisindedir.
Egzama nedeniyle çatlayan ve pullanan deri, mikroorganizmaların girişine neden olduğu için enfeksiyon da meydana gelebilmektedir. Bunun için erken egzama tanısı son derece önemlidir.
EGZAMA (ATOPİK DERMATİT) NEDEN OLUR?
Egzama gelişiminde genetik faktörler, alerjiler yahut kullanılan çeşitli kimyasal malzemeler rol oynayabilir. Farklı egzama tiplerine göre oluşum sebepleri değişebilir. Su, sabun, deterjan, tozlu ortamlar, kimyasal maddeler egzama oluşumuna davetiye çıkarır.
Temizlik sektöründe çalışan kişiler, mesleği kuaförlük olanlar, ev hanımları egzamanın en çok görüldüğü gruplardır. Eğer alerjik kökenli egzama oluşmuş ise, alerjen maddenin çok az miktarda temas etmesi dahi egzamaya neden olabilmektedir.
Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?
Egzamanın kesin bir tedavisi maalesef bulunmamakla beraber, tedavide asıl nokta, bu hastalığı henüz oluşmadan engellemektir.
Egzama tedavisi için kortizon dışı bağışıklık baskılayıcı özellikte ilaçlar, ıslak pansumanlar ve lokal kortikosteroid ihtiva eden pomadlar kullanılır. Atak sıklığını en aza indirmek, deriyi güçlendirmek amacıyla nötral sabun çeşitleri, nemlendirici ürünler, bariyer merhemler, egzama şampuanları, egzama eldivenleri önerilmektedir.
Yine, saç egzaması tedavisinde steroid barındıran losyon çeşitleri, medikal şampuanlar, kaşıntı gideren tabletler verilmektedir.
Atopik dermatit bazı hastalarda gıdalar, evcil hayvanlar ve ev tozu akarları ile temas sonrası alevlenebilir. Diyet listesi, akarların ortamdaki miktarını azaltmak, evcil hayvanın ortamdan uzaklaştırılması egzama üzerinde iyileştirici özelliğe sahiptir.
Ellerinde egzaması olanların gece yatarken veya ev işi yapan kadınların kullandığı eldivenleri tercih etmek faydalı olabilir. Egzama eldivenleri, penye veya pamuklu gibi kumaşlardan üretilmekte, egzamaya yol açan alerjenlerle etkileşimi kesme noktasında işe yaramaktadır.
Çankırı Egzama Tedavisi
Yayın tarihi: 15.Kasım.2023
"Bu içeriğin geliştirilmesinde Aktıp Hastanesi uzman hekimleri katkı sağlamıştır. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz."